Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Жданов: війна Путіна захлинеться через 3-5 днів, він не має резерву. Інтерв’ю

73 переглядів

Вторгнення Росії в Україну, яке розпочалося вранці 24 лютого, може захлинутися вже за 3-5 днів. У глави країни-агресора Володимира Путіна відсутній другий ешелон військ та фізична можливість окупувати Україну. Мета Кремля у цій війні – змусити Україну піти на “Мінськ-3” – нові переговори та нові умови щодо Донбасу.

Українська армія успішно витримала перший удар ворога, а збиті літаки Росії морально “зламали” російських льотчиків. Країни, які увійшли до антиросійської коаліції, надаватимуть ЗСУ усю необхідну для відбиття атак зброю.

Такий прогноз в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL висловив військовий експерт Олег Жданов.

– Як ви оцінюєте протистояння на цю хвилину? На чиєму боці перевага?

– Зараз важко сказати, на чиєму боці перевага, але ми точно тримаємось. Навіть перетин кордону, який є на півночі, я думаю, протягом найближчих кількох днів буде локалізовано рейдовими діями батальйонних тактичних груп.

Справа в тому, що Путін не має другого ешелону, не має резерву для введення військ. Максимум за 3-5 днів він пропонуватиме нам “Мінськ-3”. В принципі, для цього все робиться. Подивіться, навіть у ракетному ударі було задіяно максимум одну бригаду “Іскандерів”. Найімовірніше, ту, що увійшла до Білорусі.

Немає масованого ракетного удару. По дві ракети на ціль – це ні про що.

Путін не може окупувати Україну.

– Тобто за кілька днів усе це заглохне?

– Я думаю, що так. Зверніть увагу, до якого числа припинили польоти в Україну європейські компанії – до 27 лютого.

– Вони знають більше, ніж ми?

– Так, вони знають більше. Наразі питання вистояти на Донбасі, щоб вони не прорвали оборону. ЗСУ зараз зосереджується на завданні завдати противнику максимальних втрат, щоб відбити бажання вдруге приходити.

Якщо ми вистоємо, тоді умови переговорів можуть бути на нашу користь.

Тим більше, ніби вже є антиросійська коаліція – США, Україна, Польща, Великобританія.

– Це про розмови чи військову допомогу?

– Військова допомога як йшла, так і йде. Як я розумію, якщо ситуація погіршуватиметься, допомога буде збільшуватися.

– Наскільки серйозною є втрата у вигляді п’яти збитих літаків та двох знищених танків Росії?

– Для Росії це дуже серйозні втрати. Справа в тому, що це ламає психологію льотчиків. Коли у Югославії збили кілька літаків, льотчики відмовилися бомбити. Те саме було в Грузії, коли над Цхінвалом почали збивати російські літаки. До речі, нашими “Буками”. Вони також відмовилися від авіації. Вони підтягли ракети і почали бити з артилерії.

Це дуже добре. І добре, що ми відразу повідомляємо про збиті літаки і підбиті танки противника.

Українська армія успішно витримала перший удар противника.

– До речі, ще напередодні вторгнення стало відомо, що близько 40 контрактників-росіян відмовилися брати участь у воєнних діях проти України.

– Так, їх звільнили. Це 144-а дивізія, що дислокується в Єльні. Вони стояли на самому кордоні кілька днів на броні, навіть не будували польового табору. Пункти обігріву – максимум. Вони чекали наказу про висунення.

Але не забувайте, що угруповання, яке в Білорусі – це все Далекосхідний військовий округ. Буряти, чуваші, мордва. Це не є європейські нації.

– Що це означає? У них мотивації воювати нуль?

– Навпаки, у них мотивації більше. Вони приїхали туди, сподіваючись, що їм заплатять хороші гроші – за бойові, за відрядження. Але при цьому, як повідомляли білоруси, там суцільне пияцтво, продаж військово-технічного майна, обмін солярки на самогон. Поки ці війська там були, у Білорусі був сплеск самогоноваріння.

Може, мотивація у них і є – їх накачують, що вони тут з НАТО воюватимуть, а не з Україною. Але з дисципліною там є великі проблеми.

– Тобто перспектива наша непогана?

– Так, у нас є хороші шанси вистояти. Головне, щоб не розпочалася паніка, щоб українці не пішли на мітинги вимагати миру.

Джерело:news.obozrevatel.com