Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

МИХАЙЛО ЖИЗНЕВСЬКИЙ: ТОП-5 МАЛОВІДОМИХ ФАКТІВ ПРО ЗАГИБЛОГО ГЕРОЯ УКРАЇНИ

134 переглядів

26 січня народився білоруський активіст Євромайдану, журналіст Михайло Жизневський. Редакція 5.UA зробила добірку найцікавіших та маловідомих фактів про розстріляного під час подій на Майдані 25-річного гомельчанина, Героя України та “Небесної сотні”

Михайло Жизневський, громадянин Білорусі, був одним серед перших героїв, які загинули під час протистояння на Майдані чотири роки тому. Після його загибелі Президент України Петро Порошенко зустрівся з батьками Михайла та вручив їм державні нагороди України. В подальшому в Україні було встановлено меморіальну плиту та пам’ятник, який нагадує відкриту книгу – книгу життя Михайла. Благодійні фонди, які працюють із сім’ями загиблих на Майдані, допомогли батькам білоруса придбати власну квартиру – до цього часу вони орендували житло.

Виготовляв середньовічні лицарські обладунки

Після отримання спеціальності газозварника, Михайло виготовляв середньовічні лати в місцевому лицарському клубі. Захоплювався історичними романами про війну. В 2005 році іммігрував до України разом з керівником лицарського клубу, який тікав від кредиторів.

“У нього на цьому ґрунті з’явилися проблеми. Глава лицарського клубу взяв у когось гроші на виготовлення середньовічних обладунків. Гроші він не повернув і зник в Україні, прихопивши з собою Мішу як живий щит. Міша ні в чому не був винен, йому тоді було 17 років”, – розказала його мати в інтерв’ю одному з білоруських видань.

Хотів стати батюшкою

Ще в дитинстві Михайло відвідував православну церкву та хотів вступити до духовної семінарії, на що навіть отримав благословення отця Володимира в Олександро-Невському соборі Гомеля. Планував відслужити строкову службу в армії, після цього розпочати навчання в семінарії в Жировичах та повернутися в Гомель для служби в місцевій православній церкві.

Називався ім’ям скандинавського бога

В Україні через побоювання переслідування з боку білоруського КДБ приховував своє справжнє ім’я та називався Олексієм або Локі – на честь одного з богів бешкетування, жартів та обману скандинавської міфології. Тільки після загибелі знайомі дізналися справжнє ім’я та прізвище Михайла.

Загинув від пострілу кулею в серце

Вбили Михайла на вулиці Грушевського 22 січня 2014 року, за чотири дні до його 26-річчя пострілом з помпової гвинтівки. Таку зброю використовують для примусової зупинки транспортних засобів тільки в підрозділах Міністерства внутрішніх справ України. Батько  Жизневського висловив сумніви, що винні в убивстві будуть знайдені. Він припустив, що сина застрелив снайпер, але вважає, що ні українська, ні білоруська влада не домагатимуться об’єктивного розслідування. За інформацією, оприлюдненою начальником департаменту спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури України Сергієм Горбатюком під час одного з брифінгів, вбивство на сьогоднішній день не розкрите, особа, яка натискала спусковий гачок, не встановлена.  

Улюблена пісня – “Пливе кача по Тисині”

Слова лемківської пісні розповідають, що молодий повстанець передбачає свою смерть у чужому краї, і те, що могилу йому викопають зовсім чужі люди. На панахиду за Михайлом, яка відбулась в день, коли б йому виповнилося 26 років, прийшло понад 10 тисяч людей. Всі бажаючі не могли потрапити всередину Михайлівського собору.

Джерело:www.5.ua