Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

Єпископ Віктор Бедь відслужив літію за українськими патріотами і борцями за незалежність України до 50-х роковин початку масових арештів в Україні

103 переглядів

12 січня 2022 р., у молитовній кімнаті заміської резиденції в с. Минай Ужгородського району, Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України у ХХ столітті, почесний голова Закарпатської крайової організації Народного Руху України відслужив заупокійну літію за полеглими та спочилими у Бозі українськими патріотами і борцями за незалежність України початку 60-х – початку 90-х рр. минулого століття до 50-х роковин початку чергових масових політичних  репресій та арештів представників антикомуністичного дисидентського руху в Україні (12 – 13 січня 1972 р.).

У молитві до Отця нашого Небесного владика Віктор Бедь молився за прощення всіх земних провин, допущенних з власної волі чи під примусом небіжчиками, дарування їх світлим душам вічного спокою та життя у піднебессі.

P. S.:

12 січня 1972 р. Комітетом державної безпеки московського комуністично-радянського окупаційного режиму Союзу РСР (голова КДБ СРСР – Юрій Андропов), зокрема, його підрозділом – КДБ Української РСР (голова – Віталій Федорчук), у Києві та Львові було заарештовано 14 діячів дисидентського руху, звинувачених в «українському буржуазному націоналізмі» і поширенні самвидаву. Організація та проведення масових арештів українських патріотів була санкціонована Політбюро Центрального комітету  Комуністичної партії Радянського Союзу (генеральний секретар – Леонід Брежнєв, секретар по ідеології – Михайло Суслов) та підтримано Політбюро Центрального комітету Комуністичної партії України/філії КПРС (перший секретар – Петро Шелест).

12- 13 січня 1972 р. в Києві були заарештовані поет Василь Стус, літературний критик Іван Світличний, філософ Євген Сверстюк, математик i публіцист Леонід Плющ, багатолітній в’язень сталінських таборів Данило Шумук, лікар Микола Плахотнюк, інженер-економіст Зіновій Антонюк, реставратор Олесь Сергієнко, поет Іван Коваленко, у Львові — публіцист i літературний критик В’ячеслав Чорновіл, журналіст Михайло Осадчий, релігійний діяч Іван Гель, митець-килимар Стефанія Шабатура і поетеса Ірина Стасів-Калинець. Загалом до кінця року в Києві, Львові, Харкові, Бориславі, Івано-Франківську, Кременчуку, Скадовську та на території Словаччини було заарештовано близько 100 чоловік, серед яких були лікар Семен Глузман, бібліотекар Надія Світлична, священик Василь Романюк (згодом Патріарх УПЦ КП Володимир), а до кінця 1974 року — 193 особи.

Всього протягом 1972 р. зазнали репресій 89 осіб, більшість з яких були засуджені до великих термінів ув’язнення або запроторені у психіатричні лікарні. Це стало початком масових репресій проти української інтелігенції, які тривали майже безперервно. У 1976 р. за ініціативою голови КГБ Української РСР Віталія Федорчука розпочалось переслідування організаторів і учасників Гельсінського руху.

Пресслужба Закарпатського обласного товариства
борців за незалежність України у ХХ столітті