Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Заява-протест Товариства борців за незалежність України та Закарпатської крайової організації НРУ щодо наруги над українським національним червоно-чорним прапором в м. Ужгород

646 переглядів

У Різдвяні дні 2022 р., зокрема, 8 – 9 січня,  українська громадськість була здивована виявом факту зникнення із флагштоку в сквері на честь борців за незалежність України в м. Ужгород (площа Шандора Петефі) українського національного червоно-чорного прапора, який свого часу був піднятим на встановленому флагштоці поряд із Державним Прапором України біля пам’ятного козацького Хреста.

Зняття невідомими зловмисниками та подальше зникнення (викрадення) українського національного червоно-чорного прапора, у сквері на честь борців за незалежність України в м. Ужгород,  розцінюємо як вияв неповаги до української нації, Держави України та здійснення наруги над українськими національними символами.

У зв’язку із вище викладеним, Президія Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України у ХХ столітті та Провід Закарпатської крайової організації Народного Руху України звертається до керівництва Ужгородської міської ради, Закарпатської обласної державної адміністрації, правоохоронних органів, зокрема, Головного управління Національної поліції в Закарпатській області та Управління Служби безпеки України в Закарпатській області з вимогою невідкладно провести належне розслідування за даним фактом, притягнути до відповідальності зловмисників та вжити владних заходів з метою недопущення у майбутньому здійснення публічних дій щодо вияву зневаги по відношенню до національних символів та історичної пам’яті української нації на Закарпатті.

Публікацію даної заяви-протесту в засобах масової інформації та в соціальних мережах, просимо розглядати керівництвом органів місцевого самоврядування, державної влади та правоохоронних органів, як офіційно подану і публічно оприлюднену заяву про вчинення правопорушення та інформаційний запит.

Про розгляд даної заяви-протесту просимо повідомити письмово у встановленні законом строки.

За дорученням

Віктор Бедь,
голова Закарпатського обласного товариства
борців за незалежність України у ХХ столітті,
почесний голова Закарпатської крайової організації
народного Руху України

Віктор Вк. Бедь,
голова Закарпатської крайової організації
Народного Руху України

м. Ужгород,
09.01.2022 р.