Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

Продовжують стягувати військових РФ, кількість жертв зростає. Що відбувається у Казахстані 9 січня (оновлюється)

107 переглядів
Протести в Казахстані сьогодні 9 січня

Майже тиждень у Казахстані тривають масові протести, які стали справжньою трагедією для країни – всього за кілька днів вони переросли у заворушення зі стріляниною, призвели до мародерства, численних жертв і введення російських “миротворців”. Влада обізвала мітингувальників “злодіями і вбивцями”, дозволивши силовикам стріляти на ураження без попередження.

Нині відомо майже про 6 тисяч затриманих, серед яких нібито є іноземні громадяни, й загибель трьох дітей. В неділю, 9 січня, у мережі показали ще більше колон військових і техніки РФ, які продовжують прибувати в казахстанські міста нібито для охорони важливих об’єктів (щоб переглянути фото та відео, доскрольте новину до кінця).

OBOZREVATEL стежить за ситуацією в Казахстані цього дня онлайн (дані постійно оновлюються).

02:00 – Внаслідок масових протестів по всій країні було затримано 5135 осіб, заявив в. о. голови МВС Казахстану Єрлан Тургумбаєв. Він додав, що за фактами “застосування насильства щодо представників влади, хуліганства, вбивств, розбійних нападів і крадіжок” було розпочато досудові розслідування.

03:00 – Цілодобово Росія перекидає підрозділи контингенту ОДКБ до Казахстану за допомогою більш ніж 70 літаків Іл-76 та п’яти Ан-124, передає “RT на русском” у Telegram. До країни, окрім РФ, відправили своїх “миротворців” Білорусь, Вірменія, Киргизія й Таджикистан.

Російські військові й техніка продовжують прибувати в Казахстан

04:00 – Міноборони РФ показало марш колони російських “миротворців” у Казахстані. З аеродрому Жетиген вони прямували у райони, де “охоронятимуть важливі об’єкти”. Частина військових уже розпочала виконання завдань.

05:00 – Зазначається, що в аеропорту Алмати одночасно перебували 15 військово-транспортних літаків Іл-76 ВКС Росії. Один такий літак перевозить близько 100 солдатів із повним екіпіруванням, 200 солдатів без неї, або ж 40 солдатів і дві бойові машини. У Telegram-каналі Ressentiment підкреслили, що це дає розуміння того, скільки російських військових бере участь в операції в Алмати.

В аеропорту Алмати одночасно перебували 15 літаків Іл-76 ВКС Росії

06:00 – Прессекретар Нурсултана Назарбаєва Айдос Укібай виступив із роз’ясненням його позиції щодо подій у країні. Він заявив, нібито той продовжував перебувати в Нур-Султані й “надавав підтримку чинному главі держави” Касиму-Жомарту Токаєву.

07:00 – За даними пресслужби президента Казахстану, після мітингів було порушено 125 справ, до органів поліції доправлено вже 5,8 тисячі людей, серед них багато іноземців.

08:00 – Токаєв оголосив у країні загальнонаціональну жалобу на 10 січня у зв’язку з численними жертвами “внаслідок заворушень”.

Вулиці Казахстану продовжують патрулювати військові

09:00 – Президент Казахстану провів телефонну розмову з главою РФ Володимиром Путіним, передає сайт казахстанського лідера. Токаєв відзвітував, мовляв, ситуація в країні “стабілізується, водночас координаційні пункти терактів залишаються, тому боротьба з тероризмом триватиме з усією рішучістю”. Також він запропонував найближчим часом провести саміт ОКДБ в онлайн-форматі.

09:30 – Біля аеропорту в Алмати, де проходила евакуація російських громадян, було багато військових, цитує телеканал “Дощ” слова свого кореспондента Василя Полонського. Зазначається, що журналіст спробував зробити фотографії, проте “до нього підійшов один із силовиків і сказав видалити знімки”. Під’їзд до аеропорту був захищений, журналістів усередину не пускали. Також поряд розташовувався БТР.

10:00 – Казахстанська влада видала за погромника на масових протестах у країні джазового музиканта з Киргизстану Вікрама Рузахунова, який часто гастролював до Алмати. За словами родичів чоловіка, його катували й нині ніхто не знає, де він. Раніше ЗМІ Казахстану опублікували ролик із побитим “найманцем”, на якому той зізнається, що прилетів для участі в протестах за гроші.

Музиканта Вікрама Рузахунова видали за "найманця"

10:30 – На головній площі в місті Костанай поліцейські почали перевіряти у всіх перехожих документи.

11:00 – Росія відправила в Казахстан як “миротворця” снайпера на ім’я Мага з Бурятії, який до цього воював на боці окупантів на Донбасі. Він підтвердив, що вирушить до столиці охопленої протестами країни Нур-Султану.

11:15 – Відеоконференція лідерів країн ОДКБ, попередньо, відбудеться у понеділок, 10 січня. Про це повідомили РИА Новости в пресслужбі уряду Вірменії.

11:45 – У колишній столиці Казахстану Алмати від поранення в голову загинула дівчинка чотирьох років на ім’я Коркемай, а її 15-річна сестра перебуває в реанімації. Автомобіль, у якому вони їхали, 7 січня потрапив під обстріл, це підтвердила дитяча омбудсменка країни.

12:00 – У казахстанських месенджерах почали поширювати три фейкові повідомлення: нібито до столиці країни “прямують 2000 талібів”, військової біолабораторії під Алмати “планують захопити”, а громадянам “до 25 січня спишуть кредити”. Усі три розсилки спростували у комендатурі Нур-Султана, МОЗ та Нацбанку країни.

12:20 – Казахстанські міста оточені блокпостами. Тільки в Костанайській області перевірено 6864 автомобілів, із них на кордоні – 1064, по периметру – 5800. Перевірено 10 670 фізосіб, пише Telegram-канал Shot. Водночас у СІЗО “перебуває понад 130 осіб, яких підозрюють у скоєнні особливо тяжких злочинів”.

Казахстанські міста оточені блокпостами

12:40 – Громадський транспорт міста Алмати частково відновить роботу у понеділок, 10 січня, повідомляє Telegram-канал “Sputnik Казахстан”. На основних магістральних вулицях міста буде запущено 300 автобусів, які курсуватимуть з інтервалом у 20-30 хвилин. Час роботи від 07:45 до 20:00.

12:50 – За час останніх подій у Казахстані загинули 164 людини: в Алмати – 103, зокрема двоє дітей, в Кизилординській області – 21, Жамбилській – 10 людей, Алматинській – 8.

13:10 – Стало відомо, що відключення інтернету через протести обійшлося економіці Казахстану в $189 млн.

13:30 – РосЗМІ повідомили, що з Алмати вилетіли перші три літаки військово-транспортної авіації, які евакуювали російських громадян. Як пишут РИА Новости з посиланням на консул-радника, вони приземлиться на підмосковному військовому аеродромі Чкаловський.

14:20 – У Казахстані від початку масових протестів загинуло вже троє дітей. Окрім, 4-річної дівчинки, яка отримала вогнепальне поранення в голову, жертвами стали підлітки віком 11 та 15 років.

14:35 – Статок чотирьох мільярдерів із Казахстану, зокрема доньки й зятя першого президента країни Нурсултана Назарбаєва, за кілька днів протестів скоротився на $3 мільярди, повідомляє Forbes. Зазначається, що це трапилося через падіння вартості акцій двох великих банків країни – Kaspi Bank і Народного банку Казахстану – на 30% і 15% відповідно.

15:05 – У Казахстані з метою безпеки тимчасово зупинили роботу обмінних пунктів банків, заявили у Нацбанку країни.

15:30 – Папа римський Франциск закликав до діалогу й справедливості, щоб покласти край масовим заворушенням у Казахстані, висловивши жаль у зв’язку із загибеллю людей у країні. “Я молюся про них і їхніх рідних і сподіваюся, що соціальна гармонія буде відновлена якнайшвидше завдяки пошуку діалогу, справедливості й загального блага”, – сказав він, звертаючись до сотень вірян на площі біля базиліки Святого Петра у Ватикані.

16:20 – У МВС Казахстану повідомили, що у країні вже затримано 5969 людей. У відомстві повторили, що серед них “багато іноземців”, проте, як і раніше, не вказали, скільки саме і з яких країн вони прибули. Водночас у міністерстві уточнили кількість загиблих силовиків: 16 співробітників поліції, національної гвардії та Міноборони. Ще понад 1300 працівників постраждали.

16:45 – Роботу обмінних пунктів у Казахстані зупинили з метою безпеки, повідомив центральний банк країни. За даними фінансового регулятора, у міру стабілізації ситуації в Алмати та інших регіонах буде вжито заходів, спрямованих на відновлення міжнародних платежів і переказів, а також торгів на валютному майданчику Казахстанської фондової біржі.

17:00 – Штаб ОДКБ перевели на цілодобовий режим роботи у зв’язку з ситуацією в Казахстані, в країну направили оперативну група на чолі з заступником Начальника штабу організації, цитує “Інтерфакс-Україна” її пресслужбу.

18:00 – В ефірі парламентського каналу Рада політична експертка та президентка Асоціації соціального розвитку через право Інна Силантьєва назвала громадян Казахстану, які вийшли на протест, терористами. Вона також похвалила Олександра Лукашенка, нелегітимного президента Білорусі.

18:15 – Президент Казахстану змінив двох заступників голови Комітету національної безпеки країни. “Косжанов Бакитбек Жамалбекович призначений заступником голови КНБ… Амерханов Аскар Баймерденович призначений заступником голови КНБ”, – йдеться у тексті документа. Також зазначається, що у відставку відправлено заступників Марата Осипова та Даулета Єргожина.

18:30 – Два літаки ПКС РФ доставили з Казахстану до Москви загалом 200 російських громадян, повідомили у Міноборони Росії.

Нагадаємо: ситуація в Казахстані загострилася 2 січня, коли в Жанаозені (місто в Мангістауській області, на заході країни) розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ. Потім вони переросли в масові протести по всій країні з економічними та політичними вимогами. Вже 4 та 5 січня в Алмати відбулися зіткнення протестувальників із силовиками, повідомлялося про загиблих і постраждалих. Вранці 5 січня президент відправив у відставку уряд. У країні запровадили режим надзвичайного стану.

Токаєв звернувся до лідерів країн ОДКБ “за допомогою у подоланні терористичної загрози в країні”. І вже 6 січня до Казахстану почали спрямовувати миротворчі сили. Найбільше прибуло російських військових і техніки, які, за деякими даними, брали участь у збройному розгоні мітингувальників. Раніше президент назвав учасників протесту “злочинцями і вбивцями”, наказавши силовикам стріляти по людях на поразку без попередження.

Що насправді спровокувало протести в Казахстані і до чого тут Росія – читайте за посиланням.

Як повідомляв OBOZREVATEL:

Джерело:news.obozrevatel.com