Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

Столтенберг відповів на вимоги РФ: потрібно враховувати інтереси України та НАТО

87 переглядів
Столтенберг відповів на вимоги РФ: потрібно враховувати інтереси України та НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відповів на вимоги Російської Федерації відмовитися від вступу України до Альянсу. За його словами, у цьому питанні варто враховувати інтереси України та НАТО.

Альянс продовжує підтримувати територіальну цілісність і суверенітет України. А відносини НАТО з Україною – це питання лише України та 30 союзників по НАТО, заявив Столтенберг на пресконференції у п’ятницю, 17 грудня.

“Ми отримали нещодавні пропозиції Росії. Ми чітко даємо зрозуміти, що будь-який діалог із Росією також має зачіпати побоювання НАТО щодо дій Росії, бути заснованим на основних принципах і документах європейської безпеки та проводитися за консультаціями з європейськими партнерами НАТО, такими як Україна“, – заявив він.

При цьому союзники готові до діалогу із Росією. Генсек Альянсу також укотре запросив РФ на засідання Ради Росія – НАТО.

Столтенберг також додав, що якщо Росія зробить конкретні кроки щодо зниження напруженості, НАТО готове працювати над зміцненням заходів довіри.

Раніше OBOZREVATEL повідомляв, що Росія передала США проєкти “договору про гарантії безпеки” та “угоди про заходи забезпечення безпеки” РФ та держав-членів НАТО. У ньому росіяни зажадали відмовитися від приймання до Альянсу держав, які раніше входили до СРСР, зокрема України.

Як свідчить 4-та стаття документа, Штати не повинні створювати військові бази на території держав, які входили до СРСР і не є членами НАТО, а також використовувати їхню інфраструктуру для ведення військової діяльності та розвивати з ними двостороннє військове співробітництво.

У російському МЗС висловили надію, що на підставі цих проєктів США незабаром розпочнуть переговори з РФ, оскільки питання є “критично важливим для підтримки миру та стабільності”.

Серед інших вимог країни агресора озвучено:

  • незаподіяння шкоди безпеці один одного;
  • прагнення до того, щоб будь-які міжнародні організації, в яких бере участь хоча б одна зі сторін, дотримувалися принципів, які містяться в Статуті ООН;
  • жодна зі сторін не може використовувати територію інших держав із метою підготовки або здійснення збройного нападу проти іншої;
  • утримання від розміщення своїх ЗС у районах, де таке розгортання сприймалося б іншою стороною як загроза своїй національній безпеці;
  • зобов’язання не розгортати ракети наземного базування поза національною територією;
  • виключення розгортання ядерної зброї поза національною територією та ліквідація всієї наявної інфраструктури, а також заборона на підготовку військовослужбовців та цивільних осіб із країн, які не мають ядерної зброї.

Нагадаємо, раніше в Кремлі вже передали Вашингтону свої пропозиції щодо розробки так званих юридичних гарантій безпеки щодо розширення НАТО. Росія заявила, що готова розпочати переговори з цього питання негайно.

Конкретні пропозиції було передано під час зустрічі з помічницею державного секретаря США Карен Донфрід, яка у середу, 15 грудня, перебувала з офіційним візитом у Москві.

Також у Росії пригрозили Альянсу “військовою відповіддю” з використанням технічних засобів та зброї у разі невиконання вимог про нерозширення.

“Відсутність прогресу в політичному та дипломатичному вирішенні проблеми призведе до того, що наша відповідь матиме військово-технічний та військовий характер”, – сказав заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков.

Джерело: news.obozrevatel.com