Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Єпископ Віктор Бедь: Революція на граніті – стала передвісником майбутнього відновлення державної незалежності України

111 переглядів

30 років Революції на граніт (02 – 17 жовтня 1990).

30 років тому в Києві розпочалася студентська Революція на граніті (02 – 17 жовтня 1990), яка була підтримана антикомуністичною опозицією у Верховній Раді України 1-го скликання та Народним Рухом України.

І хоча Революція на граніті здобула тільки часткову перемогу, на той час іще в умовах панування тоталітаризму КПРС/КДБ в СРСР, та це була велика перемога всього українського народу над злочинною і  антиукраїнською КПРС  (та її філією КПУ) та вагомий національно-визвольний черговий крок до подальшого відновлення державної незалежності України 24 серпня 1991 року!

Як безпосередній учасник Революції на граніті та народний депутат України 1-го скликання від антикомуністичної опозиції, який підтримав українське студентство, виступив на його захист та долучився до політичного голодування у ті дні, пам’ятаю перебіг тих всеохоплюючих революційних подій і пишаюся відважністю та мужністю української нації!

Революція на граніті – стала передвісником майбутнього відновлення державної незалежності України та Божим дороговказом на шляху до здобуття і утвердження свободи української нації!

Тож нехай з усіма нами і надалі перебуває Отець наш Небесний та благословляє всіх нас заради утвердження національної та духовної єдності української нації, миру та розквіту України, досягнення чим найшвидшої перемоги Українського війська над московсько-путінськими окупантами та всіма ворогами, та благословенного розвитку Української Церкви!

Зі славним ювілеєм – 30-річчям Революції на граніті, дорогі та любі моєму серцю співвітчизники українці!

Слава Україні!
Героям Слава!

+ Віктор Бедь,
єпископ Мукачівський і Карпатський,
керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією
Православної Церкви України,
народний депутат України 1-го скликання (1990 – 1994),
голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті,
почесний голова Закарпатської крайової організації Народного Руху України

м. Ужгород,
02.10.2020 р.