Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

45% українців вважають нову владу не кращою за попередню, а майже 50% назвали її діяльність імітацією – опитування

75 переглядів
45% українців вважають нову владу не кращою за попередню, а майже 50% назвали її діяльність імітацією – опитування

Згідно з результатами нового соціального опитування, майже половина українців вважає діяльність чинної влади у державі імітацією. Водночас 45,2% громадян думають, что вона майже нічим не відрізняється від попередньої влади.

Дослідження було проведено “Центром Разумкова” з 14 по 20 жовтня 2021 року. Результати також було порівняно з висновками такого ж дослідження минулих років.

Результати є такими:

  • 45,2% українців вважають, що чинна влада нічим суттєво не відрізняється від попередньої. У жовтні 2019 року такої думки було 26,6% опитаних;
  • 28,8% громадян вважають, що чинна влада гірша, ніж попередня. У 2019-му так вважали 8,5% українців;
  • 19% опитаних вважають, що чинна влада краща, ніж попередня (у 2019-му – 48,2%).

“Розподіл відповідей на заході, в центрі і на сході країни майже однаковий, але є суттєві вікові відмінності: що молодші респонденти, то частіше вони вважають, що нинішня влада таки краща за попередню”, – йдеться в дослідженні.

Результати дослідження
  • 49% українців вважають, що влада не намагається покращити ситуацію в Україні, а лише імітує зусилля в цьому;
  • 31,6% опитаних мають думку, що влада намагається покращити ситуацію, але їй це поки не вдається;
  • 11,7% вважають, що влада намагається покращити ситуацію і багато в чому їй це вдається.
Результати дослідження

Найчастіше з недовірою до дій влади ставляться жителі східних регіонів, сказано у документі. Серед вікових груп найбільше вирізняється наймолодша: респонденти 10-29 років здебільшого вірять у щирість зусиль влади і суттєво частіше відзначають позитивні результати.

Водночас більшість опитаних (64%) вважають, що події в Україні загалом розвиваються у неправильному напрямі, 19% вважають напрям розвитку подій правильним, а ще 17% було важко відповісти на це запитання.

Результати дослідження
Результати дослідження

Серед опитаних українців, які погодилися б узяти участь у президентських виборах, найбільшу підтримку отримав би Володимир Зеленський (26%). Далі йде Петро Порошенко (14%) та Юрій Бойко (12%).

Автори наголосили: електоральна підтримка кандидатури чинного глави держави Володимира Зеленського суттєво знизилася, порівняно з початком його каденції.

Дослідження було проведене методом інтерв’ю “обличчям до обличчя” за місцем проживання респондентів. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки (не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Джерело: news.obozrevatel.com