Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Причини та наслідки відставки Петрова: яка фракція залишиться в опозиції?

71 переглядів

Вчора, 28 жовтня відбулася сесія Закарпатської обласної ради, і пройшла вона у дещо незвичному форматі.

Буквально за 30 хвилин до початку засідання, тоді ще голова ради Олексій Петров переніс сесію на 25 листопада. Об 11:00 годині депутати, які зібралися в залі, вирішили проводити засідання самостійно, таке рішення підтримали 36-ма голосами “За”. Тоді ж обрали і тимчасового головуючого Володимира Чубірка, пише Mukachevo.net.

У той же час, під стінами облради зібрався чималий мітинг, на який вийшли працівники медзакладів, бібліотек, закладів культури, афганців та ветеранів АТО з вимогою відставки голови облради та невинесення на сесію рішень щодо “ліквідації медичних закладів” області.

Депутати прийняли до відома вимоги обурених людей та зняли з порядку денного резонансні питання, а також розпочали процедуру відкликання голови Закарпатської облради з посади. У висновку відбулася таємна процедура голосування, у результаті якої 35-ма голосами “За” Олексія Петрова було відправлено у відставку.

Чому ж відбулося переформатування депутатського корпусу в облраді?

Як зазначають співрозмовники у політичних колах області, основною причиною такого розвитку подій була поведінка одіозного Миколи Тищенка, який в силу своїх емоцій, так і не зміг стати командним гравцем Закарпаття. Саме Закарпаття та його мешканців, а не однієї політичної сили.

Призначений Тищенко дуже хотів одноосібно контролювати всі процеси в області. А зробити це зі столичним мажорним менталітетом малореалістично.

У той же час, Олексій Петров хоч і зумів частково “влитися” у закарпатське середовище, не зміг протистояти впливу на себе Тищенка, за що і поплатився посадою.

Що ж буде далі? Хоча Тищенко з Петровим розкидуються гучними закликами про вчорашню сесію, намагаються переконати офіс президента у необхідності оголошення війни проти депутатів закарпатської обласної ради, такий розвиток подій практично дорівнює нулю.

Офісу президента, по великому рахунку, не має значення, хто є головою обласної ради чи куратором області від “Слуг народу”, вони, скоріш за все, відкличуть з цієї посади “Колю” і виведуть його в тінь, адже його поведінка здіймає забагато хвиль у ЗМІ. Він несе репутаційні втрати для провладної партії.

Так само не має судової перспективи скасування рішення ради відставки Олексія Петрова – важко через суд скасовувати політичні рішення колегіального органу. А з цього випливає, що генерал Петров просто не зумів вчасно зорієнтуватися у політичному полі і довірився закликам Тищенка, чим втратив можливість продовжувати політичну діяльність на Закарпатті, яку так старанно вибудовував протягом двох років.

Продовження сесії у наступний четвер обіцяє бути цікавим, адже до зали мають повернутися і фракція КМКС, і Слуги народу, які не проти долучитися до командної роботи щодо розвитку області та закарпатців.

Єдине незрозуміло, що будуть робити депутати з фракції “За майбутнє” на чолі з Олександром Ледидою та Василем Іванчом, які теж сильно “увірували” у “Колю” та свої посади.

Посади та вплив мають здатність швидко нівелюватися, а з ними і усі, як кажуть у кулуарах верховної ради, “плюшки”. Кінець кінцем у Закарпатській обласній раді повинна бути і опозиція. Така роль, мабуть, і відведена фрації За майбутнє.

Джерело:zak-insider.com