Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Комісія з питань українського державотворення, духовності та борців за незалежність України ініціює скликання засідання президії ГР при ЗОДА для обговорення проєктів рішень облради щодо ліквідації 15 медичних закладів, 3 закладів позашкільної освіти та обласної бібліотеки для дітей та юнацтва

61 переглядів

19 жовтня 2021 р., в м. Ужгород, під головуванням Віктора Бедь відбулося позачергове засідання Комісії з питань українського державотворення, духовності та борців за незалежність України Громадської ради при Закарпатській обласні державній адміністрації.

Під час засідання було розглянуто та проаналізовано ряд проєктів рішень Закарпатської обласної ради, запланованих до розгляду на сесії облради 28 жовтня ц. р., а саме «Про реорганізацію комунальних некомерційних підприємств у сфері охорони здоров’я  Закарпатської обласної ради» за № 1960 ПР/01-16, «Про оптимізацію закладів позашкільної освіти» за № 1982 ПР/01-15 та «Про реорганізацію Комунального закладу «Закарпатська обласна бібліотека для дітей та юнацтва» Закарпатської обласної ради» за № 1962 ПР/01-16.

Зважаючи на те, що з аналізу проєктів вищезазначених рішеньвипливає, що насправді мова йде про юридичну і фактичну ліквідацію 15-ти спеціалізованих медичних закладів(обласного госпіталю ветеранів війни; обласного клінічного центру кардіології та кардіохірургії;  обласної клінічної стоматологічної поліклініки; обласної клінічної інфекційної лікарні; обласного протипухлинного центру; обласного клінічного центру нейрохірургії та неврології; обласного медичного клінічного шкірно-венерологічного центру; обласного клінічного фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центр; обласного медичного центру психічного здоров’я та медицини залежностей; обласної дитячої лікарні; обласного закладу з надання психіатричної допомоги м. Берегове; обласного закладу з надання  психіатричної допомоги с. Вільшани; обласного дитячого туберкульозного санаторію «Човен; Солотвинської обласної алергологічної лікарні; обласного дитячого санаторію «Малятко»), 3-х закладів позашкільної освіти (обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді; обласного центру туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді; обласного центру науково-технічної творчості учнівської молоді) та обласної бібліотеки для дітей та юнацтва, які займають і відіграють важливе місце в системі охорони здоров’я, освіти та культури області, члени Комісії прийшли до висновку, що ліквідація вище зазначених підприємств та установ не може проводитися без широкого обговорення громадськості та фахівців у цих галузях. А поспішне ухвалення даних проєктів рішень може призвести до негативних наслідків.

Відповідно присутні члени Комісії ухвалили рішення ініціювати перед головою Громадської ради при Закарпатській обласні державній адміністрації (Олексій Кіндрат) невідкладно скликати позачергове засідання Громадської ради  для обговорення питань, щодо недопустимості ліквідації  вищезазначених 15-ти спеціалізованих медичних закладів, 3-х закладів позашкільної освіти та обласної бібліотеки для дітей та юнацтва.

Участь у засіданні Комісії прийняли: Віктор Бедь (голова), Михайло Басараб (заступник голови), Віктор Понзель (секретар), Антоніна Вчорашня, Віктор Вк. Бедь, Іван Келечен та запрошений представник від громадськості Максим Гумен.

Цього ж дня, після закінчення засідання Комісії, Віктор Бедь (голова Комісії) у телефонній розмові довів до відома Олексія Кіндрата (голова Громадської ради) вище зазначене рішення Комісії та звернувсяз проханням скликати невідкладно позачергове засідання президії Громадської ради при Закарпатській ОДА, зокрема, для обговорення вищезазначених питань.

Пресслужба Комісії з питань українського державотворення,
духовності та борців за незалежність України
при Закарпатській ОДА