Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Покарають усіх! В Україні починають боротьбу з підробленими COVID-сертифікатами: що чекає на порушників

65 переглядів
В Україні жорстко каратимуть за підроблені COVID-сертифікати

З 23 вересня Україна перейшла в “жовту” карантинну зону. Проте влада надала можливість уникнути обмежень та жити як і раніше – ходити в кафе, кінотеатри й спортзали. Для цього потрібно зробити щеплення від коронавірусу й отримати відповідний сертифікат – “жовтий” або “зелений”.

Але, як це було і з ПЛР-тестами, є люди, які намагаються отримати документ нелегально – фейкові сертифікати вже заполонили чорний ринок, а недобросовісні “бізнесмени” наживаються на здоров’ї українців. У зв’язку з цим влада вирішила посилити покарання за підробку та використання “липового” COVID-документа.

Що пропонує Кабмін і яке покарання чекає за продаж і покупку підроблених сертифікатів – розповідає OBOZREVATEL.

Карантин штовхає українців на злочинПісля введення нового адаптивного карантину в країні почав рости попит на вакцинацію: тільки 22 вересня щеплення зробили понад 144 тисяч осіб. Однією з причин цього стали преференції для вакцинованих громадян – йдеться про “жовті” та “зелені” COVID-сертифікати, які відображатимуться в додатку “Дія”.

  • “Жовтий” включає інформацію про перше щеплення, негативний результат ПЛР-тесту (діє 72 години) або одужання від COVID-19.
  • “Зелений” має більш тривалий термін і є свідченням про повний курс вакцинації (дві дози).

Водночас обмежень для нещеплених стає дедалі більше – наприклад, без вакцинації 80% учителів школа не може почати очне навчання, а співробітники ресторанів без щеплень не зможуть працювати в “червоній” зоні.

Обмежень для нещеплених українців стає дедалі більше

Усе це змусило українців подбати про вакцинацію – одні стали в чергу в пункти щеплення, а інші почали шукати незаконні способи купити сертифікат. В Україні продаж медичних документів – досить часта практика. Наприклад, за запитом у пошуковій системі “купити медкнижку” видає тисячі посилань – за багатьма з них можна оформити документ за кілька годин і навіть без проходження медичного обстеження.

Що ж стосується сертифікатів про вакцинацію, то і тут уже з’явилися сотні пропозицій – у різних Telegram-каналах і DarkNet. Вартість послуг коливається від 100 до 160 доларів.

“Так, ми продаємо сертифікати про вакцини. Термін до 28 днів. Ви ж розумієте, що від першого уколу до другого має пройти час… Можна оформити і заднім числом, якщо ви дуже поспішаєте”, – пояснювали умови продавці.

Влада починає боротьбу з підробкамиБоротися з нелегальними сертифікатами, як і з підробленими ПЛР-тестами, складно. Але останнім часом правоохоронні органи все-таки зайнялися чорним ринком, наприклад:

  • Жінці з Волині, яка торгувала “липовими” довідками від імені відомої лабораторії, дали термін 2,5 роки. Правда, з відстрочкою на один рік.
  • У Хмельницькій області поліцейські викрили друкарню, яка підпільно виробляла фальшиві COVID-сертифікати й довідки. Замовлення брали просто в інтернеті, а на популярних торгових майданчиках їх продавали.
  • У Дніпропетровській області медикиня продавала підроблені міжнародні COVID-сертифікати. Ціна такої псевдовакцинації становила від 1500 до 6000 гривень. За даними поліції, фальшиві сертифікати 44-річна медпрацівниця виготовляла разом зі своїм 27-річним знайомим. Він виконував роль посередника, а клієнтів шукав у месенджерах.
  • У Львівській області кіберполіція також зловила чоловіка, який заробляв поширенням підроблених COVID-документів. За час роботи він встиг надати послуг на приблизно 225 тисяч гривень. Сертифікати у фігуранта коштували 1500 гривень, а довідка – 500 гривень.

За використання “липи” теж покараютьТепер же Кабінет міністрів має намір взятися не тільки за торговців “липовими” сертифікатами, але й за тих українців, які їх використовують. 22 вересня уряд затвердив законопроєкт про введення кримінальної відповідальності за підробку COVID-документів.

“Якщо людину з підробленим свідоцтвом депортували з-за кордону, це прикро, але несмертельно. А ось якщо така людина, користуючись довідкою, заразила коронавірусною хворобою стареньку або старого, вагітну жінку або онкохворого, наслідки її дій можуть бути вкрай важкими”, – зауважили в МОЗ.

Підробка COVID-сертифікатів в Україні

Згідно з проєктом закону, Кримінальний кодекс можуть доповнити новою статтею – 321-3. Покарання пропонують ввести такі:

  • за використання завідомо підробленого документа, який підтверджує факт вакцинації – штраф від 17 до 34 тисяч гривень або обмеження волі на строк до 2 років;
  • за внесення медпрацівниками завідомо неправдивих даних у медичні документи, що стосуються особливо небезпечних хвороб – штраф від 34 до 68 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до 2 років із позбавленням права обіймати певні посади на строк від 1 до 3 років;
  • виготовлення підроблених документів, які підтверджують вакцинацію від особливо небезпечних хвороб, з метою збуту – від 85 до 170 тисяч гривень або позбавлення волі на строк до 3 років.

Існує ризик навіть для українців, які пішли чесним шляхом і зробили щеплення. Річ у тім, що високий показник підробок може призвести до того, що Євросоюз змусить кожного туриста доводити справжність документа або ж просто закриє кордони для нашої країни.

Джерело: incident.obozrevatel.com