Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

“Вагнергейт”: як ДБР та ОГПУ, всупереч рішенням судів, захищають Зеленського від кримінальної відповідальності

61 переглядів

автор: Катерина Петренко

“Вагнергейт”, що почався в серпні 2020 року, має кілька вимірів. Громадськість бачить переважно один – політичний вимір: заяви опозиції, пояснення влади, початок сякої-такої роботи парламентської слідчої комісії. Однак справа набуває розвитку і в юридично-правовій площині. Щодо “вагнергейту” громадські активісти подають судові позови, і феміда змушена на них реагувати.

Так, суди в Києві ухвалили вже кілька рішень, зобов’язавши ДБР і ОГПУ розслідувати кримінальне провадження за фактом імовірного вчинення державної зради. Текст останньої такої ухвали був оголошений 20 вересня.

Спецоперацію зірвано – влада розводить руками

Сьогодні вже не має сумніву, що у 2019-2020 роках українські спецслужби у співпраці з партнерами по НАТО проводили операцію (чи, як каже голова ТСК від “Слуги народу” Мар’яна Безугла – спецзахід) для затримання бойовиків приватної компанії Вагнера, які вчиняли воєнні злочини на Донбасі. Це визнали і президент України, і колишній голова ГУР МОУ, і американська сторона. Тридцять трьох “вагнерівців” у липні 2020-го виманили з Росії в Білорусь, записали їхні розповіді про “подвиги”, збиття українських літаків тощо. Однак замість того, щоб летіти на вигадану роботу у Венесуелу через Стамбул і приземлитися в Україні, бойовики застрягли в Мінську. Операція була зупинена через нараду в офісі президента України – ймовірно, витік інформації стався через “крота”. Пізніше Банкова пояснить свої дії небажанням псувати міжнародний імідж України. А тоді Лукашенко вислав убивць назад до Росії. Копітка робота української розвідки була зведена нанівець.

За інформацією ЗМІ, зокрема й “Новинарні”, в кабінеті президента при ухваленні рішення щодо “вагнерівців” було сім людей: Володимир Зеленський і його помічниця Марія Левченко, начальник Головного управління розвідки Василь Бурба, перший заступник голови СБУ Руслан Баранецький, керівник офісу президента Андрій Єрмак, його заступник Роман Машовець, перший заступник секретаря РНБО Руслан Демченко.

“Наскільки мені відомо, команду скасувати, перенести операцію – це було рівнозначно провалу – дав Єрмак. Президент Зеленський підтримав його рішення, а також його підтримали інші чиновники, які там були”, – заявляв журналіст Юрій Бутусов.

За висновком експерта, голови ГО “Асоціація політичних наук” Дмитра Сінченка, внаслідок зриву “вагнерівської” операції Україна втратила можливість отримати як цінних свідків у справах щодо російської агресії, збиття малайзійського літака тощо, так і “обмінний фонд” для звільнення наших бранців із російського полону. Крім того, дії влади знищили авторитет українських спецслужб в очах міжнародних партнерів.

Здавалось б, коли тінь падає на президентське оточення і самого главу держави, в їхніх інтересах забезпечити ясність у цьому питанні. Але протягом тривалого часу ОП заперечував сам факт спецоперації, а керована з Банкової фракція “Слуга народу” відхиляла всі заклики розглянути “вагнергейт” у парламенті і створити тимчасову слідчу комісію. Зрештою 19 травня 2021 року Рада таки створила ТСК, але – без участі представників опозиції і не суто в “справі вагнерівців”, а для загального розслідування всіх дій посадовців, які несли загрозу нацбезпеці України.

Останніми днями ця ТСК почала проводити засідання й заслуховувати свідків “вагнергейту”. Однак публічні заяви та дії голови комісії Мар’яни Безуглої свідчать про намір не встановити реальні обставини справи, а реалізувати позицію офісу президента з цієї проблеми – фактично, захистити Зеленського і Єрмака. Зокрема, 20 вересня Безугла зупинила засідання ТСК, коли Бурба почав давати конкретні свідчення.

Паралельно з цим правоохоронні органи України не виказують жодного бажання здійснювати розслідування “вагнергейту”.

Як вплинути на це? Хіба що через заяви до органів влади й наступні судові позови.

Саботаж ДБР

6 липня активісти Руху опору капітуляції, нардепи попереднього скликання й учасники АТО Андрій Тетерук та Ігор Лапін, а також представник партії “Демократична сокира” Юрій Гудименко подали заяву про вчинення Зеленським і його оточенням кримінального злочину за ст. 111 (Державна зрада) до Державного бюро розслідувань. Вони хочуть примусити ДБР провести розслідування і встановити, хто і в який спосіб “злив” отриману інформацію на користь ворога.

Андрій Тетерук та Ігор Лапін біля Печерського райсуду

“Ми не можемо пробачити нашій владі зраду в нинішніх умовах. На фронті немає іншого виходу, ніж довіряти один одному. Я знаю це, і це знають всі ті, хто тримав у руках зброю і стояв пліч-о-пліч з побратимами. Коли відбувається хитання праворуч-ліворуч і позаду – тоді ясно, що один у полі не воїн. Тому в таких умовах кожен військовослужбовець, кожен громадянин, хто працює в секторі безпеки, кожен громадянин, якому не байдуже наше майбутнє, не може не ставити собі питання, що відбулося в офісі президента? Це питання номер один зараз. Ми не можемо будувати економіку, не можемо розбудовувати добрі зовнішні відносини, коли не довіряємо вищому керівництву держави. Тому ця справа не може бути замовчана”, – розповів Андрій Тетерук, який у 2014 році був командиром добровольчого батальйону “Миротворець”.

На думку заявників, якщо на Банковій не хочуть, щоб їх називали зрадниками, влада повинна зробити все, аби розслідування ДБР відбулося неупереджено і громадськість проінформували про його перебіг.

Тетерук і екскомандир роти батальйону “Айдар” Лапін переконані: ігнорування і саботаж розслідування – це підігравання Москві та створення дестабілізації в суспільстві.

Однак ДБР і після цього не відкрило провадження, а обмежилося відпискою:

Не отримавши належної відповіді щодо статусу заяви, Андрій Тетерук подав до суду скаргу на бездіяльність Держбюро.

22 липня Шевченківський районний суд зобов’язав ДБР відкрити провадження.

Але Бюро ігнорує й це рішення суду, натомість слідчий Олександр Тєлєшев надсилає органу феміди “роз’яснення”:

За два тижні після цього рішення суддя Євген Сидоров, який зобов’язав відкрити провадження, за дивним збігом отримав дисциплінарне стягнення від Вищої ради правосуддя за заявою одіозного адвоката Андрія Портнова, ексзаступника глави адміністрації президента Януковича, який зараз вочевидь співпрацює з ОП, та нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського.

Читайте також:
Ціна зради – $40 мільйонів.
Чому влада заперечує проведення “вагнерівської” спецоперації та до чого тут Єрмак. ЧАСТИНА 2

Прокуратура долучилася до кругової поруки

Також Тетерук і Лапін подали скаргу на бездіяльність Офісу генерального прокурора, який відмовився відкривати провадження щодо дій ДБР.

10 вересня Печерський районний суд зареєстрував заяву цього разу вже про злочинну бездіяльність прокуратури.

Проте ОГПУ й далі ігнорує заяву про бездіяльність Держбюро розслідувань, яке досі не відкрило провадження за фактом імовірної держзради Зеленського і його оточення.

На думку Андрія Тетерука, Офіс генерального прокурора вслід за ДБР взявся саботувати відкриття провадження та унеможливлює старт розслідування щодо зриву посадовцями операції з “вагнерівцями”.

Громадський активіст вважає, що правоохоронні органи під тиском із Банкової йдуть на порушення всіх можливих норм закону, аби тільки “відмазати” верховного головнокомандувача.

“В Офісі генпрокурора вважають, що нашу кампанію можна зупинити. І “догралися” – справа дійшла до суду”, – каже Тетерук.

“Вони, мабуть, вважають, що Зеленський, як Янукович, “вічно правитиме”. Але ситуація така, що ніхто не знає, чи він писатиме новорічне привітання для громадян України… І тому безстроковий термін відповідальності може настати раніше, ніж ми можемо очікувати”, – заявляє колишній комбат і нардеп.

“Мене дивує, коли люди “впрягаються” у цю кругову поруку і вкотре порушують закон. Ми вимагаємо прозорого розслідування як самого факту державної зради, так і злочину тих, хто її покриває”, – каже Тетерук.

Він пояснює: “Не відкривають провадження, бо злочин відбувся. За нього треба нести відповідальність. А цього робити дуже не хочуть. Тому чиниться неймовірний тиск на всі діючі інституції, аби приховати скоєння злочину в оточенні президента Зеленського”.

“Я не можу сказати, що злочин скоїв безпосередньо Зеленський, чи Єрмак, чи будь-хто інший, хто був присутній під час доповіді наших розвідників, на остаточному етапі операції. Але точно можна сказати, що це зробив хтось із його (президента) близького оточення. Як наслідок, це завдало непоправної шкоди нашій державі. Відбулася державна зрада”, – наголошує заявник.

Печерський суд змушує

Крайнім наразі рішенням, 16 вересня, Печерський райсуд Києва зобов’язав Офіс генерального прокурора відкрити кримінальне провадження за фактом вчинення президентом України Володимиром Зеленським і його оточенням злочину – зриву операції із затримання бойовиків ПВК “Вагнера”.

Повний текст ухвали було оголошено 20 вересня, й ухвала оскарженню не підлягає: прокуратура зобов’язана внести відомості за заявою Гудименка, Лапіна й Тетерука до ЄДРР і розслідувати справу.

На переконання заявників, вище керівництво країни вчинило державну зраду.

Андрій Тетерук переконаний: “Цей злочин не має терміну давності, а зараз роблять все можливе, щоб не допустити його розслідування. Ось чому ми разом із суспільством спостерігаємо за неймовірним саботажем”.

Джерело:novynarnia.com