Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Вирішальні переговори чи дипломатичний провал? Що потрібно знати про зустріч Зеленського і Байдена

53 переглядів

Вирішальні переговори чи дипломатичний провал? Що потрібно знати про зустріч Зеленського і Байдена

Уже завтра, 1 вересня, у Вашингтоні пройде зустріч Володимира Зеленського і Джо Байдена – президенти вперше побачаться особисто. Спочатку візит українського лідера мав відбутися в липні, але його переносили – вже двічі.

До того ж поїздка Зеленського збіглася з важливою для Америки подією – виведенням військ з Афганістану. Чи вплине це на український порядок денний і що будуть обговорювати політики – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Історичний візитХоча Володимир Зеленський відвідає Сполучені Штати вже вдруге, ця поїздка буде особливою через низку причин.

  • У вересні 2019-го політик уже приїжджав до США як глава держави, але тоді його візит мав статус робочого, а не офіційного як зараз. До того ж зустріч із Дональдом Трампом відбувалася не у Вашингтоні, а в Нью-Йорку, тому українському президентові так і не вдалося побувати в Білому домі.
  • З Байденом український лідер кілька разів говорив по телефону, проте очної зустрічі політиків ще не було. 7 червня голова Білого дому запросив українського президента до Вашингтона.
  • У Міністерстві закордонних справ спочатку вважали, що візит відбудеться наприкінці липня, проте в підсумку Зеленського запросили на кінець серпня. Конкретну дату – 30 серпня – адміністрація Байдена анонсувала тільки після переговорів із канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель щодо будівництва газопроводу “Північний потік-2”. Однак пізніше зустріч переносили двічі: спочатку на 31 серпня, а потім на 1 вересня.
Президенти Джо Байден і Володимир Зеленський

Чергове перенесення переговорів пов’язане із ситуацією в Афганістані – саме 31 серпня закінчується крайній термін виведення американських військ із Кабула. “Для України безумовно зручніше провести зустріч лідерів в інформаційній обстановці наступного дня. Коли саме Україна стане ключовим ньюзмейкером американського порядку. І тут йдеться тільки про підсумкове узгодження, а не про “ініціативи перенесення” з тієї чи іншої сторони”, – підкреслив радник глави ОП Михайло Подоляк.

Зеленський в Америці: від Вашингтона до КаліфорніїНапередодні посол України Оксана Маркарова розповіла про програму візиту Зеленського. За словами дипломатки, президент пробуде у Вашингтоні два дні – 31 серпня і 1 вересня. Після цього він вирушить до штату Каліфорнія. Зокрема, в програмі буде:

  • зустріч із керівниками ключових для україно-американських відносин міністерств;
  • проведення публічних презентацій глави держави і першої леді Олени Зеленської для представників медіа, громадськості та інформаційно-аналітичних центрів;
  • відкриття Українського дому;
  • зустріч з американським міністром оборони Ллойдом Остіном;
  • відвідування знакових для відносин України і США місць Вашингтона.

Крім того, за інформацією ЗМІ, українська делегація опрацьовує можливість зустрічі Зеленського з главою компанії SpaceX Ілоном Маском, гендиректором Apple Тімом Куком. Також президент може прочитати лекцію в Стенфордському університеті.

Що обговорюватимуть президенти?Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба раніше говорив, що майбутній візит до Вашингтона – це не “зустріч заради зустрічі”, програма-максимум – “зробити новий крок у питаннях взаємодії зі США в сфері безпеки і оборони, інвестицій і торгівлі”.

Очевидно, що однією з головних тем переговорів стане газопровід “Північний потік-2”, а також гарантії для України в разі його запуску.

Дмитро Кулеба розповів, чи закриють кордони в Україні

“Президент ставитиме питання і щодо “Північного потоку-2”, щодо енергетичної, національної безпеки, щодо залучення так чи інакше США до “нормандського формату”. Ми спробуємо пояснити, як ми бачимо виконання Мінських угод, як ми бачимо мирний процес. Треба порушувати питання і про обсяги військової допомоги, їх точно можна збільшувати, ми очікуємо від американського народу більше допомоги. Звичайно, це економічні питання, захист інвесторів”, – заявляв народний депутат від фракції “Слуга народу” Олександр Корнієнко.

Що ще обговорюватимуть політики?

Питання безпеки:

  • “нормандський формат” – раніше український президент виступав за залучення США до переговорів;
  • протидія російській агресії;
  • перспективи надання нашій країні ПДЧ в НАТО;
  • присутність сил Альянсу в Чорному морі;
  • питання про звільнення українських полонених, які перебувають на окупованому Донбасі і в Криму;
  • проблема безпеки Чорноморського регіону і питання українського флоту.

Двосторонні відносини:

  • збільшення поставок зброї США до України;
  • американські інвестиції;
  • розвиток торгівлі між країнами.

Реформи:

  • боротьба з впливом олігархів;
  • зміна керівництва держкомпанії “Нафтогаз України”;
  • боротьба з корупцією;
  • судова реформа.

“Жоден президент України до цього не залітав так далеко до Сполучених Штатів, ніколи не відвідував інше узбережжя на Тихому океані”, – зазначив напередодні зустрічі міністр Кулеба.

Без виступу в КонгресіВажливо відзначити, що Володимир Зеленський не зможе виступити в американському Конгресі – на відміну від своїх попередників Віктора Ющенка і Петра Порошенка. Справа в тому, що візит українського лідера збігся з періодом канікул конгресменів.

У США проголосували за допомогу Україні

І багато американських законодавців цим дуже незадоволені. Чотири конгресмени – члени українського кокусу – ще в липні закликали Білий дім перенести приїзд Зеленського так, щоб політик мав можливість зустрітися з членами Конгресу. У своєму зверненні до Байдена два республіканці і два демократи відзначили, що президентська адміністрація намагається перешкодити Конгресу безпосередньо поспілкуватися із Зеленським.

Що думають експерти?Проривів від візиту Зеленського в США чекати не варто, впевнені українські експерти та західні ЗМІ.

Ексміністр закордонних справ Павло Клімкін: “Проривних домовленостей станом на сьогодні я не бачу. Йдеться про три угоди, але це досить скромні за обсягом угоди, зокрема, про додаткові 60 мільйонів доларів… Американці вважають, що нам потрібно рухатись до Заходу шляхом перезавантаження суспільства і країни, де ми живемо. А ми кажемо: дайте нам спочатку всі запевнення, а потім ми почнемо перезавантажуватись. Ця дилема – спочатку стільці чи спочатку гроші – буде досить непростою під час візиту”.

Водночас дипломат відзначив, що, незважаючи на всі ці обставини, зустріч президентів дійсно важлива і необхідна. Зокрема, тому що за нею стежитиме Кремль.

Зеленський у США повинен зустрітися з Байденом

“Зустрічатися, безумовно, варто. Нам потрібні контакти на рівні президентів. Ми перебуваємо під постійною загрозою Росії. Сто відсотків Путін буде й далі піднімати ставки, передусім гибридно, намагаючись розхитувати ситуацію в Україні. Американці – єдині, хто може реально жорстко стояти разом із нами. Щодо “Північного потоку-2”, всі карти зараз на руках у Байдена“, – сказав Клімкін.

Журналіст Віталій Портников: “За відсутності у Вашингтоні конгресменів президенту не вдасться навіть продемонструвати політичну підтримку української позиції щодо “Північного потоку-2”. Доведеться лише вислуховувати претензії, які будуть висловлюватися похапцем, – корупція, спроба контролювати судову систему та антикорупційні органи, засилля олігархів. Локшину на вуха адміністрації все одно не вдасться повісити. Саме тому майбутнє відносин із Вашингтоном залежить від того, наскільки адекватною буде реакція Зеленського і його оточення на ці претензії”.

Американський колумніст українського походження Марк Темницький: “У президента Зеленського буде останній шанс спробувати переконати свого американського колегу зупинити будівництво російського газопроводу “Північний потік-2”. “Час зупинити проєкт, який зараз на стадії завершення, закінчується: це необхідно зробити зараз або ніколи”, – зазначив він.

У статті також підкреслюється, що зробити це все ще можна, адже проти газопроводу виступає низка американських конгресменів і європейських лідерів.

Експосол США в Росії Майкл Макфол закликав Білий дім використати приїзд Зеленського як шанс “перезавантажити” відносини з Україною. Він також запропонував низку кроків, які б допомогли Києву і Вашингтону сформувати нові “виняткові відносини”.

“Успіх української демократії розширить можливості демократичних політиків і в регіоні, і в усьому світі. А її провал буде благом для президента Росії Володимира Путіна і його авторитарних союзників від Мінська до Пекіна”, – підкреслив дипломат.

Джерело: obozrevatel.com