Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

СБУ показала архів визвольної боротьби 1917 – 1921 років: унікальні документи

71 переглядів

Служба безпеки України оприлюднила архів визвольної боротьби початку XX століття. Документи стосуються, зокрема, діяльності Української Центральної ради та УНР. Про це повідомляє 24tv.ua з посиланням на
телеграм-канал СБУ
.

У відомстві наголосили, що скоро Україна святкуватиме 30 річницю Незалежності. Водночас не варто забувати, як саме український народ віками виборював свободу.

Важливою частиною цього шляху став національно-визвольний рух 1917 – 1921 років, підкреслили у Службі безпеки. “Пам’ятаємо тих, хто йшов у бій під українськими прапорами та заради Незалежності поклав своє життя”, – зазначили там.

Як і сьогодні, 100 років тому, наші воїни захищали українську державність від російської агресії. Сміливо воювали, вірили в майбутнє й знали, що їхні нащадки житимуть у вільній країні,
– наголосили у СБУ.

Зазначимо, що в електронному архіві українського визвольного руху є багато документів, які стосуються Центральної ради, ЗУНР, УНР, Української держави Скоропадського та періоду Директорії.

Оприлюднені історичні документи / Фото з архіву СБУ

Джерело:litgazeta.com