Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

В судді на Донеччині виявили громадянство РФ та квартиру в Севастополі

74 переглядів

Суддя прифронтового Селидівського міського суду Донецької області Юлія Переясловська має паспорт громадянки Росії, квартиру в Севастополі, регулярно буває в РФ та на окупованій території.

Про це повідомляють сайт Guilhall та 057 – сайт міста Харкова – за результатами OSINT-розслідування.

Розслідувачі зазначають, що квартиру в окупованому Севастополі Переясловська отримала вже після російської окупації Криму, а громадянство Росії – у 2019 році. Такі дії не завадили її роботі в українському суді, де Юлія Анатоліївна отримує близько 70 тис. грн офіційної зарплатні.

За офіційними даними, Юлія Переясловська із 2013-го по 2016 рік працювала у Вищій раді юстиції України помічником голови ВРЮ та провідним спеціалістом секретаріату ВРЮ. Вона – дружина відставного судді Олександра Донця, який із 2012-го по 2017 рік був суддею Вищого адміністративного суду України в Києві. У Селидівський міськсуд на Донеччину Переясловську призначили 2016 року.

“…До набуття Переясловською громадянства Росії вона придбала квартиру в місті Севастополі, площею 134 кв.м, яку записала на свою рідну тітку (сестру матері) у 2016 році. У зазначеній квартирі вона проживала зокрема в період відпустки, яка тривала майже два роки – із 26 жовтня 2018 року до 19 серпня 2020 року (з перервою на місяць з 13.07.2019 до 30.08.2019, коли вона ненадовго поверталася до роботи в Селидівському суді).
Після того, як т.зв. «УМВД России по г. Севастополю» видало Переясловській паспорт громадянина РФ 24 жовтня 2019 року, менш ніж за два тижні – 5 листопада 2019 року – на сторінці «Место жительства» нового паспорту з’явився штамп із реєстрацією в її севастопольській квартирі”, – йдеться в матеріалах журналістського розслідування.

За цими даними, протягом останніх чотирьох років суддя Переясловська дев’ять разів під різними приводами (лікарняні та відпустки) виїжджала на територію держави-агресора та окупованого Криму. За межами України вона пробула відтак понад два роки. Тобто, роблять висновок розслідувачі, в РФ та анексованому нею Криму Переясловська перебуває більше, ніж на підконтрольній Україні території.

Згідно з повідомленням, на даний час суддя Переясловська перебуває в черговій відпустці – знову в окупованому Севастополі.

Дослідники поширили фото російського паспорта Юлії Переясловської, а також витяги з автоматизованої системи “Российский паспорт”, із Єдиного державного реєстру нерухомості про об’єкт нерухомості РФ, скріншот на Переясловську з сайту Федеральної податкової служби Росії, а також витяги з бази даних “ГИАЦ МВД РФ” щодо перетинів громадянкою кордону між Україною та РФ.

Виходить, що після набуття громадянства Росії суддя Переясловська використовує паспорт РФ для проходження російських пунктів пропуску – для в’їзду на території, підконтрольні РФ, а паспорт громадянки України – для проїзду через українські ПП.

При цьому в Селидівському суді служителька Феміди з громадянством РФ здебільшого усувається від розгляду справ, що пов’язані з російською агресією, бойовиками та тероризмом (за ст.ст. 110, 258-3, 260 КК України – “посягання на територіальну цілісність та недоторканність України”, “створення терористичної групи чи терористичної організації”, “створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань”), подаючи заяву про самовідвід.

Щоправда, в одному з випадків – у травні 2018 року – суддя Переясловська розглядала справу щодо бойовика і звільнила цю особу від кримінальної відповідальності, задовольнивши клопотання прокурора на підставі ч. 6 ст. 260 ККУ (“Звільняється від кримінальної відповідальності за цією статтею особа, яка перебувала в складі зазначених у цій статті формувань, (…) якщо вона добровільно вийшла з такого формування і повідомила про його існування органи державної влади чи органи місцевого самоврядування”).

Джерело:novynarnia