Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Провід Закарпатської КО НРУ відзначив 80-ту річницю відновлення Української Держави та вшанував пам’ять Романа Шухевича

385 переглядів

30 червня 2021 р. виповнилось 80 років від дня проголошення Національними зборами у м. Львові (під керівництвом революційного крила Організації українських націоналістів), в ході Другої світової війни, Акту відновлення Української Держави (30 червня 1941) та 114 років від дня народження Романа Шухевича (30.06.1907 – 05.03.1950), українського політичного, державного та військового діяча, борця за національну і державну незалежність України в 20-х – 50-х рр. минулого століття, політично переслідуваного польським, німецько-нацистським  та московським комуністично-радянським окупаційними режимами (1926 – 1950), генерал-хорунжим, головнокомандувачем Української повстанської армії, головою Секретаріату Української головної визвольної ради (1943 – 1950), Героєм України (посмертно).

З нагоди цих історичних подій, 30 червня ц. р. в м. Ужгород, відбулося позачергове урочисте засідання Проводу Закарпатської крайової організації Народного Руху України, під час якого було відзначено 80-річчя проголошення Акту відновлення Української Держави (30 червня 1941), в ході Другої світової війни, та вшановано світлу пам’ять Героя України Романа Шухевича до 114-річчя з Дня його народження.

Участь в урочистому засіданні Проводу Закарпатської крайової організації Народного Руху України прийняли: Віктор Бедь (почесний голова ЗКО НРУ та голова Закарпатської обласної організації борців за незалежність України у ХХ столітті, єпископ Мукачівський і Карпатський ПЦУ), Віктор Вк. Бедь (голова ЗКО НРУ), Віктор Понзель (голова Управи ЗКО НРУ, голова Закарпатського осередку ВГО «Молодий Народний Рух»), Антоніна Вчорашня (член Проводу ЗКО НРУ, відповідальний секретар Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України у ХХ столітті), Роман Чийпеш (член Проводу ЗКО НРУ) та Іван Келечен (член Проводу ЗКО НРУ, голова ГО «Молодь Закарпаття), а також запрошені –Михайло Басараб, голова Закарпатського відділення Ветеранського об’єднання Української Гельсинської Спілки, протоієрей Олександр Смолін, клірик Мукачівсько-Карпатської єпархії ПЦУ, протоієрей Ян Завалка, клірик Мукачівсько-Карпатської єпархії ПЦУ, Олександр Сазонов, активіст ЗКО НРУ та  Владислав Рущак, активіст ЗКО НРУ, громадський активіст.

Відтак, учасники урочистого засідання Проводу Закарпатської крайової організації Народного Руху України прийняли участь в молебні за Україну та заупокійній літії за полеглими борцями за незалежність України в кафедральному храмі апостола українського Андрія Первозваного Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України в м. Ужгород (вул. Ф. Ракоці, 18 А).

Пресслужба ЗКО НРУ