Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

Представники української громадськості та духовенства ПЦУ молитовно вшанували 130-річчя від дня народження Євгена Коновальця в м. Ужгород

381 переглядів

14 червня 2021 р. виповнилося 130 років від Дня народження українського патріота, політичного, державного та військового діяча, полковника Армії Української Народної Республіки, командира Січових Стрільців (січень 1918 – грудень 1919), команданта Української Військової Організації (серпень 1920 – 03.02.1929), першого голови Організації українських націоналістів (03.02.1929 – 23.05.1938), політично переслідуваного окупаційними режимами Республіки Польщі (1918 – 1938), Російської СФРР (1918 – 1922), Московського комуністично-радянського Союзу РСР/КПРС (1922 – 1938), убитого агентами спецслужб СРСР/КПРС (23.05.1938), одного із ідеологів українського націоналізму, незламного борця за національну і державну незалежність України в 1917 – 1938 рр., праведника Євгена Михайловича Коновальця (14.06.1891, с. Зашків, захід України під окупацією Австрійсько-Угорської імперії та Королівства Польщі – 23.05.1938, м. Роттердам, Нідерланди).

З цієї нагоди, 14 червня ц. р., біля пам’ятного Хреста на честь борців за незалежність України в м. Ужгород (пл. Возз’єднання) відбувся громадсько-молитовний захід з ушанування світлої пам’яті Євгена Коновальця.

Представники духовенства Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України, Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті, Закарпатської крайової організації Народного Руху України, Закарпатського відділення Національного корпусу України, Закарпатської крайової «Просвіти», Християнсько-Народної спілки Закарпаття, Закарпатського відділення громадської організації «Ветеранське об’єднання Українська Гельсинська Спілка», Закарпатського осередку ВГО «Молодий Народний Рух», ГО «Молодь Закарпаття», Карпатського університету імені Августина Волошина, Ужгородської української богословської академії та Ужгородського гуманітарно-економічного коледжу КаУ ім. Августина Волошина піднесли до пам’ятного Хреста борцям за незалежність України корзину із живими квітами, запалили поминальні лампадки і хвилиною мовчання вшанували світлу пам’ять українського патріота Євгена Коновальця та всіх полеглих борців за національну і державну незалежність України у різні віки і часи.

Відтак, Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, у співслужінні протоієрея Олександра Смоліна та протоієрея Анатолія Натолочного, відслужили молебень за мир і благополуччя в Україні, а також заупокійну літію за спасіння душі Євгена Коновальця та всіх полеглих у різні віки і часи, і у наші дні, борцями за національну і державну незалежність України.

Після завершення богослужіння до присутніх з коротким пам’ятним словом про Євгена Коновальця звернулися: Віктор Бедь, єписокп Мукачівський і Карпатський, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України, почесний голова Закарпатської крайової організації Народного Руху України, Роман Усенко, голова Закарпатського відділення Національного корпусу України, Павло П. Федака, голова Закарпатської крайової організації «Просвіта», Михайло Басараб, голова Закарпатського відділення громадської організації «Ветеранське об’єднання Українська Гельсинська Спілка», Антоніна Вчорашня, відповідальний секретар Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті та Іван Хланта, знаний фольклорист.

Пресслужба ЗКО НРУ