Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Заява Проводу ЗКО НРУ щодо загрози втрати українцями права за землю та природні ресурси

414 переглядів

Заява-звернення Проводу Закарпатської крайової організації Народного Руху України щодо викликів з впровадження ринку землі та загрози втрати українцями права на земельні та природні ресурси.

1 липня 2021 року вступають в силу закон про ринок землі № 552-IX та законопроект 2194, що принятий Верховною Радою України 28 квітня 2021 року, які призведуть до фактично повної втрати українського народу права на володіння і розпорядження землями сільськогосподарського призначення та земель з багатими природними ресурсами. Згідно з цими законами іноземні банки, банки з іноземним капіталом та інші іноземні резиденти (зокрема, громадяни із подвійним чи множинним громадянством, в тому числі країн агресорів чи союзників країн агресорів) зможуть вільно в так званий «законний» спосіб отримувати у власність землі сільськогосподарського призначення або з багатими природними ресурсами (зокрема, через банки у першу чергу приватної форми власності), а також землі із зміненим цільовим призначенням з сільськогосподарського на інше (промислове, комерційне, виробниче, для видобування надр, захоронення відходів тощо). До початку національної катастрофи залишилось менше двох місяців. Тож маємо негайно втрутитись і зупинити біду, що насувається на український народ і Державу Україну.

Адже втративши українську землю, ми стоїмо перед загрозою втратити Україну і прирікаємо українців стати батраками на рідній українській землі або розсіятись з торбами по світу у пошуках кращої долі.

Згадайте про жертовну боротьбу наших героїчних предків, нашу боротьбу з російським окупантом і подальшу участь наших нащадків у разі втрати української землі, територій нашої держави, втрати України.

Під час російсько-української війни 2014-2021 рр., розпалу пандемії коронавірусу «COVID-19», в період масового зубожіння українського народу та занепаду вітчизняної економіки, коли права та свободи українців обмежені, продаж української землі шляхом дерибану є реальною зрадою національних інтересів української нації та Держави України.

Наші вимоги до влади:

  1. Негайно запровадити мораторій щодо уведення в дію закону про ринок землі, з подальшим напрацюванням і внесенням відповідних змін та доповнень до ухваленого земельного законодавства.
  2. Здійснити загальноукраїнський перепис населення.
  3. Провести інвентаризацію земельного фонду та геологічну розвідку українських надр, та оприлюднити ці дані у вільному доступі до відома громадян України.
  4. Провести оцінювання вартості сільськогосподарської землі та земель з природними ресурсами, та враховувати дану оцінку в процесі проведення земельної реформи з метою захисту національних інтересів українського народу і Держави України..
  5. Створити запас земель сільськогосподарського призначення, які будуть надаватися громадянам України в майбутньому з урахуванням приросту населення. Створити стратегічний запас сільськогосподарських земель, які будуть надаватись у власність, в користування або оренду, а також спеціального фонду земель, заповідників,  інших цінних та спеціального призначення земель, які не призначені для продажу та оренди.
  6. Забезпечити реалізацію конституційного права на отримання кожним громадянином України  безкоштовно  у власність та/або довічне користування з правом передачі у спадок чи продажу землі у визначеному обсязі.
  7. Створити Державний земельний банк України та надати право продажу сільськогосподарської та іншої цінної української землі, зокрема, земель із багатими природніми ресурсами, виключно лише в державну власність, а відтак її повторну передачу чи продаж, через Державний земельний банк України, тільки громадянам України.
  8. Створити електронні економічні паспорти громадян України, де буде накопичуватись частка прибутку від реалізації корисних копалин, що видобуваються із земельних надр України та пропорційно розподіляти цей прибуток серед усіх громадян України.
  9. Встановити контроль держави за якістю земельних ресурсів, їх цільовим використанням та збереженням.

З повагою,

Члени Проводу Закарпатської крайової організації
Народного Руху України

Віктор Бедь

Віктор Вк. Бедь

Олександр Черепаха

Віктор Понзель

Антоніна Вчорашня

Роман Чийпеш

Іван Келечен

м. Ужгород,
13.05.2021 р.