Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

РОСІЯ НЕ МАЄ ПРАВА ВЕТО НА ЧЛЕНСТВО УКРАЇНИ В НАТО, ЦЕ ВИРІШУВАТИМУТЬ 30 СОЮЗНИКІВ АЛЬЯНСУ – СТОЛТЕНБЕРГ

46 переглядів

Союзники НАТО підтримують зусилля України, спрямовані на реформування та модернізацію, наголосив генсек Альянсу

Генсек НАТО Єнс Столтенберг знову заявляє, що Росія не має права вето на членство України в Альянсі. І тільки 30 союзників вирішуватимуть, чи відповідає Київ стандартам організації, щоб бути її членом. Таку позицію НАТО Столтенберг знову підтвердив у вівторок на прес-конференції у Брюсселі, пише “Інтерфакс-Україна”.

Столтенберг наголосив: “Це лише 30-ти союзникам вирішувати, коли Україна готова стати членом НАТО, ніхто інший не має права втручатися в цей процес. І це суверенне право кожної нації, такої як Україна, запитати про членство”.

Генсек НАТО також сказав, що це – “важливий принцип, тому що Росія зараз намагається відновити свого роду сфери впливу, де вона могла б вирішувати, що сусіди можуть робити”.

“Це світ, який ми намагаємося залишити позаду, де велика сила може вирішувати, що можуть робити малі сусіди. Тому ми підтримуємо суверенне право України запитати (про членство, – ред.) і обирати свій власний шлях, і лише 30-ти союзникам вирішувати, коли (Україна, – ред.) відповідатиме стандартам (НАТО, – ред.)”, – роз’яснив генсек.

Столтенберг зауважив, що це також є причиною, чому союзники підтримують зусилля України, спрямовані на реформування та модернізацію.

“Реформи – найкращий шлях у напрямі євроатлантичної інтеграції, і ми відкидаємо ідею, про що чуємо з Москви, що Росія має якесь вето і право відкидати суверенне право інших країн обирати свій шлях, включно з тим, якого роду безпеку вони хочуть гарантувати, включно з членством у НАТО”, – підсумував Столтенберг.

Напередодні сьомої річниці від початку АТО Росія сконцентрувала на кордоні зі східними областями України та в Криму найбільше своїх військ з 2015 року. Такого висновку дійшли дослідники з Conflict Intelligence Team, які документально зафіксували зосередження мотострілецьких, артилерійських, десантних та танкових підрозділів російської армії, здебільшого у Воронезькій області та в окупованому Криму.

Як повідомляв 5.UA, головнокомандувач ЗСУ  Хомчак заявив, що Росія нарощує свої війська на кордоні з Україною. Президент України повідомив генсеку НАТО про готовність російських військ до наступальних дій.

Росія тим часом відмовилася пояснювати причини нарощення кількості своїх військ уздовж українського кордону – і цим порушила вимоги Віденського документа ОБСЄ про заходи зміцнення довіри та безпеки. З такою заявою виступило МЗС України. 

Своєю чергою ОБСЄ засудила концентрацію російських військ біля кордону з Україною та вимагає пояснень.

А в ЄС закликали посилити санкції проти Росії в разі подальшої ескалації на кордоні України.

G7 теж закликали РФ негайно припинити свої провокації.

Джерело: www.5.ua