Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

Представники українського духовенства, ЗКО НРУ та громадськості молитовно вшанували героїв Карпатської України на Яблунецькому перевалі, які були розстріляні угорськими та польськими окупантами в 1939 р.

628 переглядів

22 березня 2021 р., біля пам’ятного Хреста на Яблунецькому (у минулому – Татарському) перевалі біля с. Лазещина на кордоні Закарпатської та Івано-Франківської областей, було проведено духовно-громадські поминальні заходи за полеглими смертю хоробрих і героїв будівничими і захисниками Карпатської України (1939 – 1944), зокрема, Карпатськими січовиками, які в березні – червні 1939 р. були взяті в полон, піддані жорстоким катуванням та надалі були розстріляні на перевалах Карпат катами-убивцями пронацистських окупаційних режимів Королівства Угорщини на чолі із регентом Міклошом Горті та Республіки Польщі на чолі із прем’єр-міністром Феліціяном Складковським.

Тільки 22 березня 1939 р. на тодішньому Татарському перевалі (на сьогодні – Яблуницький) угорськими та польськими катами-окупантами було розстріляно десятки Карпатських січовиків: не менше 8 вихідців із Ясіня та біля  30 вихідців із Галичини, зокрема, при нібито їх передачі військовими Королівства Угорщини – військовим Республіки Польщі.

Під час духовно-поминальних заходів, за участі представників українського духовенства, Закарпатської крайової організації Народного Руху України та громадськості, було проведено мітинг-реквієм та відслужено заупокійну панахиду.

Від Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України, з благословення Преосвященнішого Віктора Бедь, єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого єпархією, участь у заупокійному богослужінні прийняв протоієрей Крістіан Рущак, настоятель Свято-Преображенського храму смт Ясіня (ур. Плитоватий) у співслужінні священика Віталія Кудрича, священнослужителя Мукачівської греко-католицької єпархії Римського понтифікату та протоієрея Володимира Костюшко з ПЦУ.

Після завершення заупокійного богослужіння та запалення поминальних лампадок, у короткій проповіді протоієрей Крістіан Рущак наголосив на безсмертності та святості подвигу героїв Карпатської України, які віддали своє життя за національну, духовну і державну незалежність України.

Пресслужба МКЄ ПЦУ