Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Делегація ЗКО НРУ вшанувала пам’ять полеглих героїв Карпатської України на Верецькому перевалі, які були закатовані угорськими та польськими окупантами в березні – червні 1939 р.

370 переглядів

20 березня 2021 р., на Верецькому перевалі, було проведено духовно-громадські поминальні заходи за полеглими смертю хоробрих героями Карпатської України (1939 – 1944), зокрема, Карпатськими січовиками, які були  взяття в полон, надалі піддані тортурам та розстріляні катами-окупантами пронацистського режиму Королівства Угорщини на чолі із регентом Міклошом Горті та Республіки Польщі на чолі із Феліціяном Складковським на перевалах Карпатської України в березні – червні 1939 р.

В ході поминальних заходів, біля пам’ятного Хреста та могил Меморіалу Героям Карпатської України, на старій гірській дорозі Верецького перевалу, було піднесено корзину із жими квітами, запалено поминальні лампадки та відслужено заупокійну літію.

Богослужіння очолив Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, народний депутат України 1-го скликання, голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті, почесний голова Закарпатської крайової організації Народного Руху України у співслужінні протоієрея Олександра Смоліна, референта єпархіального управління, першого проректора Ужгородської української богословської академії, священнослужителя кафедрального храму апостола українського Андрія Первозваного в м. Ужгород.

Участь у поминальних заходах, окрім представників Закарпатської крайової організації Народного Руху України, також прийняли представники закладів вищої освіти, інших українських громадсько-політичних організацій та небайдужої громадськості.

Пресслужба ЗКО НРУ