Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

В Карпатському університеті імені Августина Волошина презентували документальну відео-виставку «Каленик Лисюк і Карпатська Україна»

134 переглядів

У програму урочистих відзначень днів Карпатської України на теренах Закарпаття, зокрема, за організаційної участі Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України, Карпатського університету імені Августина Волошина, Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України в ХХ столітті, Закарпатської крайової організації Народного Руху та небайдужої громадськості, свої корективи внесли карантинні обмеження, пов’язані з поширенням корона вірусу COVID-19. Відтак, заплановані заходи, з 14 по 20 березня 2021 р., прийшлося обмежити за кількістю учасників в різноманітних урочистостях та поминальних заходах, а також, в окремих випадках, провести їх в дистанційній формі. Але попри все це, з’явилися й нові можливості вираження глибокої шани героям Карпатської України. Так, у Карпатському університеті імені Августина Волошина в Ужгороді запланована на ці дні виставка унікальних фотографій з приватної колекції оператора Каленика Лисюка з фондів Українського Музею-Архіву (УМА) в Клівленді (Огайо, США) переросла у вироблення відео-виставки, презентація якої успішно пройшла 19 березня у великій актовій залі університету.

Участь у презентації взяли професор єпископ Віктор Бедь, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, єпископ Мукачівський і Карпатський Православної Церкви України, професор Маріан Токар, директор Інституту державотворення і публічного управління КаУ імені Августина Волошина, редактор Альманаху «Українське Державотворення» Маріан Токар (автор сценарію відео-виставки та її модератор), професор Олена Шимко, проректор з науково-педагогічної роботи та стратегічного менеджменту університету, професор Антоніна Вчорашня, директор Інституту історії українських національно-визвольних змагань КаУ імені Августина Волошина, Едуард Довбиш, директор Інформаційно-аналітичного центру університету (технічний модератор відео-виставки), Віктор Понзель, голова Студради університету та голова Закарпатського відділення Української асоціації студентів, науковець-історик Павло Федака, голова Закарпатської крайової «Просвіти», науковець-політолог Петро Габрин, учитель-історик Віктор Мазур, протоієрей Олександр Смолін, перший проректор Ужгородської української богословської академії та інші колеги.

Реалізація просвітницького проєкту стала можливою завдяки сприяння дослідника архівних фондів української діаспори в США Олександра Дебича, котрий віднайшов та відсканував унікальні світлини у відео-виставці, а також із дозволу Українського Музею-Архіву та його директора Андрія Фединського на їх використання.

Відтак, завдяки ідеї сюжету і текстовому сценарію Маріана Токаря, а також монтажу й технічній постановці Едуарда Довбиша вийшла цікава історична фотопостановка «Каленик Лисюк і Карпатська Україна». У центрі уваги – світлини Каленика Лисюка, який навесні 1939 року з сином Петром прибув до Карпатської України (Закарпаття), щоб відзняти історичні події щодо проголошення її державної незалежності. Хроніка, відзнята Калеником Лисюком разом із сином Петром 1939 р., від часу проголошення незалежності Карпатської України до боїв з угорською армією пронацистського окупаційного режиму Королівства Угорщини, увійшла у відому стрічку режисера Василя Авраменка «Трагедія Карпатської України», яку було презентовано у США в 1940-х роках.

На жаль, тоді у боях загинув Петро Лисюк і його батько продовжив роботу над стрічкою уже після загарбання Карпатської України (Закарпаття) пронацистським режимом Королівства Угорщини на чолі із Міклошом Горті й відзняв реконструкцію історичних подій на теренах нашого краю у ті героїчно-трагічні часи. До відео-виставки увійшла частина з цих фото. Крім того тут представлені й інші світлини, у тому числі з його приватного життя.

Сподіваємось, відео-виставка займе чільне місце серед інших ушанувань героїчних подій Карпатської України.

Участь у обговоренні презентованої відео-виставки прийняли професор єпископ Віктор Бедь, професор Маріан Токар, професор Антоніна Вчорашня, науковець-історик Павло Федака та інші.

Після презентації, відео-виставка «Каленик Лисюк і Карпатська Україна» є доступною до широкого загалу на ютуб-каналі Карпатського університету імені Августина Волошина.

Пресслужба КаУ ім. Августина Волошина