Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

В Мукачівсько-Карпатській єпархії молитовно відзначили 33-річчя третього етапу відновлення діяльності УАПЦ та обрання Святішого Мстислава Скрипника Патріархом Київським і всієї України, Предстоятелем УАПЦ

118 переглядів

5 червня 1990 р., в м. Київ у соборі Святої Софії, розпочав свою роботу Всеукраїнський Помісний Православний Собор Української Автокефальної Православної Церкви. Участь у Соборі взяли більше 700 делегатів від духовенства і віруючих з усієї України. Собор ухвалив рішення відновити діяльність Української Автокефальної Православної Церкви в Україні, початки якої сягають 1917 – 1921 рр. Загалом, у минулому ХХ столітті, Українська Автокефальна Православна Церква пройшла три історичні етапи свого відродження, політичного переслідування та новітнього відновлення своєї діяльності: 1917 – 1937 рр., 1942 – 1944 рр. та 1990 – 2018 рр.

Наступного дня, 6 червня 1990 р., поважний Всеукраїнський Помісний Православний Собор обрав Святішого Мстислава Скрипника (10.04.1898 – 11.06.1993) Патріархом Київським і всієї України, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви.

15 грудня 2018 р. Українська Автокефальна Православна Церква взяла участь у об’єднавчому Всеукраїнському Помісному Православному Соборі, який проходив у соборі Святої Софії у Києві за участі делегатів від УАПЦ, УПЦ КП та УПЦ МП, і увійшла до складу єдиної Помісної Автокефальної Православної Церкви України.

6 червня 2023 р., з нагоди 33-річчя Всеукраїнського Помісного Православного Собору Української Автокефальної Православної Церкви України (05 – 06.06.1990 р.) та обрання Святішого Мстислава Скрипника Патріархом Київським і всієї України, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви, в кафедральному храмі апостола українського Андрія Первозваного Мукачівсько-Карпатської єпархії Православної Церкви України в м. Ужгород (вул. Ференца ІІ Ракоці, 18 А) було проведено молитовні заходи з відзначення пам’ятної церковної дати в історії УАПЦ. В ході заходів було відслужено молебень за мир і благополуччя в Україні, за національну і духовну єдність української нації, за перемогу українського народу і Українського війська над підступними безбожними московськими путінсько-гундяєвськими окупантами і терористами в російсько-українській війні 2014 – 2023 рр. та утвердження і розвиток Помісної Автокефальної Православної Церкви України. Також, було відслужено заупокійну літію за Святішим Мстиславом Скрипником, Патріархом Київським і всієї України, Предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви.

Богослужіння очолив Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський, керуючий Мукачівсько-Карпатською єпархією Православної Церкви України, військовий капелан, президент Карпатського університету імені Августина Волошина у співслужінні протоієрея Іллі Канакіна та протоієрея Владислава Лазаря.

Участь у молебні, окрім уповноважених представників духовенства Мукачівсько-Карпатської єпархії ПЦУ, також взяли уповноважені представники Карпатського університету імені Августина Волошина, Ужгородської української богословської академії, Закарпатської крайової організації Народного Руху України, Християнсько-народної спілки Закарпаття, ВГО «Молодий Народний Рух», ГО «Молодь Закарпаття» та  прихожани храму.

Пресслужба МКЄ ПЦУ