Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

В Ужгороді настоятелю храму УПЦ Дмитру Сидору повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі

44 переглядів

Настоятелю одного з соборів в Ужгороді 16 березня повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі та ненависті. Про це Суспільному повідомила речниця Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк. Йдеться про настоятеля Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору Дмитра Сидора. Він на сторінці собору опублікував звернення.

За версією слідства, протоієрей під час богослужінь образливо висловлювався щодо віри та переконань прибічників ПЦУ. Відеозаписи та трансляції проповідей поширювали на сторінках храму у соціальних мережах та його офіційному сайті.

“Неодноразово настоятель дискредитував вірян ПЦУ, називаючи “безбожниками”, а саму церкву ототожнював з “пустим безблагодатним підвалом з павуками”, “конфесією мерців”, — розповіла речниця.

Під його критику підпадали й ті, хто підтримував перехід УПЦ до ПЦУ. “Священнослужитель ототожнював це з “втратою Господа”, а здобуття Православною церквою України Томосу представляв своїм прихожанам як одержання “фальшивої бумажки” та “безумство кучки не православних людей”, — додала Хижняк.

В Ужгороді настоятелю храму УПЦ МП Дмитру Сидору повідомили про підозру у розпалюванні релігійної ворожнечі

Скрін зі сторінки Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору

Таким чином встановлено, що протоієрей публічно транслював гостру неприязнь до іншої церкви, збурюючи релігійне протистояння в регіоні. Він на сторінці Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору написав: “Прошу наших православних християн про молитву за мене, призо́ву благодаті Божої в час, коли знову переношу випробовування кримінальним переслідуванням КП № 12022070000000353 по ст. 161 ч.1., і допиту, в якості підозрюваного, призначеного в Ужгороді ГУНП в Закарпатській області на 20 березня на 10 годину”.

У справі триває досудове розслідування. За розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті підозрюваному загрожує від 3 400 до 8 500 грн штрафу або обмеження волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

Суспільне телефонувало настоятелю Кафедрального Хресто-Воздвиженського собору Дмитру Сидору, однак він не відповідає. Ми готові озвучити його позицію, якщо він звернеться до редакції у будь-який зручний спосіб.

Що відомо

  • Дмитро Сидор — священник УПЦ МП. 19 лютого 2012 року Ужгородський міськрайонний суд за “посягання на територіальну цілісність і недоторканість України” присудив йому три роки позбавлення волі умовно.
  • Правоохоронці 14 грудня перевірили Кафедральний Хресто-Воздвиженський собор та Свято-Покровську церкву в Ужгороді. На територіях обох храмів знайшли пропагандистську літературу російських авторів, прапор “Республіка Підкарпатська Русь”, символіку забороненої партії “ОПЗЖ” та брошури, що пропагують ненависницьке ставлення до інших релігійних конфесій
  • За інформацією СБУ також в церквах знайшли “брошури сепаратистського характеру, текст та ноти до гімну “підкарпатських русинів”, російські газети із зображенням карти “триединой руси”, що включає Росію, Білорусію та Україну, пісні-балади про “богоносну Росію”.
  • Крім цього, за матеріалами СБУ розпочали кримінальне провадження за ознаками порушення рівноправності громадян через проповідь настоятеля одного із храмів УПЦ (МП).

Читайте нас у Telegram, Viber та Instagram

Джерело:suspilne.media