Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

«Більша частина братії Києво-Печерської Лаври готова долучитись до ПЦУ»

30 переглядів

Про подальший розвиток процесу українізації Києво-Печерської Лаври розповів Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній в інтерв’ю НВ. За його словами, більша частина нинішньої братії Лаври готова долучитися до монастиря ПЦУ.

Наразі в Православній церкві України планують отримувати разові доступи для звершення богослужіння в Свято-Успенському Соборі й Трапезній церкві на великі свята.

«З часом, коли буде сформовано наш монастир і до нас приєднається частина братії з Нижньої Лаври, ми тоді все впорядкуємо, налагодимо і тоді богослужіння буде звершуватися регулярно у центральному Успенському соборі кожної неділі, а вже на території Лаври богослужіння будуть звершуватися кожного дня. Це питання часу», – розповів Предстоятель ПЦУ.

Він також зазначив, що «за часів президента Януковича Нижню Лавру було передано Московському патріархату, але передано з численними порушеннями». «Зараз створена міжвідомча комісія, яка переглядає яким чином в той час все це було зроблено і скільки порушень протягом останніх двох десятиліть там було скоєно. Бо там була знесена історична брама, набудовано вже багато нових різних будинків, а це історична пам’ятка ЮНЕСКО, є багато запитань до її збереження. Зараз є воля держави переглянути те, що було вчинене попередниками і ми чекаємо, що в цьому буде досягнуто результату. Наша кінцева мета — щоб Лавра була повністю українською. Так і буде. Це незворотний процес, Господь нам в цьому допоможе».

Митрополит Епіфаній повідомив, що більша частина чернечої спільноти Лаври готова долучитися до монастиря ПЦУ, але на території Верхньої Лаври нема приміщень, в яких вони могли б постійно проживати. «Потрібні звичайні побутові умови, тому зараз вони залишаються в складі монастиря Московського патріархату і очікують на рішення комісії, що займається статусом Нижньої Лаври. Мають бути створені відповідні умови, а самі люди відчули захист від української влади, від правоохоронних органів. Якщо їм нічого не буде загрожувати, то з часом вони доєднаються».

Також Предстоятель ПЦУ зазначив, що зараз церква нараховує понад 8 тис. релігійних громад, окрім того, постійно долучаються нові реальні парафії «де є громада, діючий храм та звершуються богослужіння».

Джерело:velychlviv.com