Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Єпископ Віктор Бедь відслужив літію за українським патріотом і побратимом Яковом Зайко до 7-х роковин його убивства на Майдані у Києві під час Революції Гідності

184 переглядів

18 лютого 2021 р., у день 7-мих роковини піку убивств українських патріотів на Майдані у Києві під час Революції Гідності (18 – 20 лютого 2014), Преосвященніший Віктор Бедь, єпископ Мукачівський і Карпатський Православної Церкви України, ректор Карпатського університету імені Августина Волошина, голова Закарпатського обласного товариства борців за незалежність України у ХХ столітті, почесний голова Закарпатської крайової організації Народного Руху України, в кафедральному храмі в м. Ужгород, відслужив заупокійну літію за Яковом Яковичем Зайко (04.04.1940 – 18.02.2014), українським патріотом, державним, політичним і громадським діячем, борцем за незалежність України в кінці 80-х – на початку 90-х рр. минулого століття, народним депутатом України першого скликання, членом антикомуністичної опозиційної «Народної Ради» (1990 – 1994) та Радикальної групи у Верховній Раді України (1991 – 1994), журналістом і побратимом.

Яків Зайко прийняв участь в Революції Гідності та героїчно загинув 18 лютого 2014 р. під час піку убивств протестуючих представниками антиукраїнського режиму колишнього президента України Віктора Януковича.

Владика Віктор Бедь та покійний Яків Зайко були побратимами по спільній боротьбі за незалежність України в кінці 80-х – на початку 90-х рр. минулого століття, як народні депутати України першого скликання – одними із співзасновників і учасників антикомуністичної опозиційної «Народної Ради» і Радикальної групи у Верховній Раді України в 1990 – 1994 рр., а також друзями.

 У молитві до Отця нашого Небесного владика Віктор просив прощення всіх земних провин, допущенних з власної волі чи під примусом небіжчиком, дарування його світлій безсмертній душі вічного спокою і життя у піднебессі.

Пресслужба Закарпатського обласного товариства
борців за незалежність України в ХХ столітті