Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Угорський єврокомісар вимагав закрити сайт «Миротворець»

91 переглядів

Єврокомісар Олівер Варгеї (на фото він другий праворуч) блокував прес-конференцію за підсумками засідання Ради асоціації Україна-ЄС

Єврокомісар від Угорщини Олівер Варгеї на засіданні Ради асоціації Україна-ЄС, яке відбувалося минулого тижня, тиснув на українську делегацію з вимогою припинити діяльність сайту «Миротворець», який публікує персональні дані осіб, що загрожують національній безпеці України, повідомила в понеділок, 15 лютого, «Європейська правда» з посиланням на свої джерела.

Єврокомісар від Угорщини Олівер Варгеї курує політику розширення та сусідства ЄС – тобто, по суті, відносини з Україною. Однак, за правилами ЄС, комісари не мають визнавати зацікавленість у інтересах власної держави, оскільки після переходу на роботу в Брюссель вони стають посадовцями Євросоюзу.

Та Олівер Варгеї – комісар, призначений за квотою Угорщини, – вирішив не приховувати, що питання угорської меншини в Україні є «близьким його серцю».

Попри те, що учасники засідання їдуть на нього з заздалегідь підготовленими рішеннями, угорський єврокомісар раптово запропонував врахувати його пропозиції безпосередньо перед підсумковою прес-конференцією. Текст його пропозицій не був публічним, але, як пише «Європейська правда», він вимагав від України закрити сайт «Миротворець». А оскільки в рішенні Ради асоціації нелогічно писати назви окремих сайтів, які не мають стосунку до уряду, тому сформульовано було інакше: Варгеї пропонував, щоби Київ зобов’язався «розслідувати» чи то «переслідувати» тих в Україні, хто вчиняє незаконні дії «стосовно депутатів Європарламенту» і розкриває їхні персональні дані. Заодно Україна мала визнати, що такі незаконні дії справді відбуваються і що цей розвиток подій непокоїть як Київ, так і Брюссель.

Як пояснюється у матеріалі, єврокомісара непокоїла лише одна сторінка сайті “Миротворець” – профіль євродепутатки Андреа Бочкор. На ній є фото, ім’я, дата народження політикині та твердження, що вона «порушує законодавство України шляхом отримання другого громадянства».

Андреа Бочкор – членкиня Європарламенту від Угорщини від 2014 року, обрана за списком партії прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, але водночас вона є громадянкою України. Прописана у Берегові, до обрання була викладачкою угорського університету на Закарпатті.

Після ультимативної вимоги угорського комісара про те, щоби додати у спільну заяву саміту фразу, якою Україна визнала би переслідування меншин, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль відповів відмовою.

«Мовляв, якщо це умова ЄС, то ми готові вийти до преси і визнати, що Рада асоціації завершилася без фінального документа. Це буде поганий підсумок візиту, але що поробиш. Ставити підпис під такою неправдою Україна не погодиться. І, можливо, саме таким провалом все би і закінчилося, але нашу сторону зайняв високий представник ЄС Жозеп Боррель. […] В якийсь момент очільник європейської дипломатії поставив питання руба: “Ми не вийдемо з кімнати, доки не знайдемо компроміс, який підходив би і Україні”», – пише «Європейська правда».

У підсумку з тексту вичистили згадки про те, що Україна визнає «притискання» угорців, заяву Ради асоціації погодили і політики вийшли до преси.

Джерело: zaxid.net