Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Антибіотики за електронним рецептом, завершення НМТ та продовження воєнного стану. Що зміниться для українців у серпні

46 переглядів

НВ розповідає, які зміни чекають на українців у серпні.

Антибіотики за електронним рецептом

З 1 серпня в Україні почнуть впроваджувати електронні рецепти на антибіотики. Старт впровадження цієї послуги перенели з квітня на серпень через вторгнення Росії.

У Міністерстві охорони здоров’я повідомили, що перехід на електронні рецепти відбуватиметься поступово: до кінця року у деяких аптеках препарати почнуть відпускати за наявності електронного рецепту.

Протягом перехідного періоду медичні та аптечні установи повинні підготуватися до повноцінного переходу на видачу рецептурних лікарських засобів виключно за електронним рецептом. Рішення про те, коли він завершиться, ухвалюватиметься з урахуванням ситуації у країні.

Щоб отримати рецепт на ліки, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря або до будь-якого іншого у медичному закладі, отримати електронний рецепт на діючу речовину та забрати ліки в аптеці.

Для цього пацієнт обов’язково має бути зареєстрований в електронній системі охорони здоров’я. Зареєструватися в ній можна у лікаря.

Винятки становитимуть медичні заклади, які знаходяться на лінії фронту, у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. В таких лікарнях лікар зможе виписати на антибіотики паперовий рецепт.

Поступово на всіх територіях України почне діяти винятково електронний рецепт.

Відновлення роботи Харківського апеляційного суду

Харківський апеляційний суд, будівлю якого 6 березня було серйозно пошкоджено обстрілом окупаційних військ, відновить роботу у місті Валки Харківської області з 8 серпня 2022 року.

Згідно з повідомленням на сайті суду, він працюватиме у приміщенні Валківського районного суду за адресою вул. Харківська, 4.

Завершення або продовження карантину через коронавірус

На даний час карантин, запроваджений в Україні у зв’язку з пандемією коронавірусу, діє до 31 серпня. До цієї дати уряд має скасувати або продовжити карантин.

Як повідомляв прем’єр-міністр Денис Шмигаль, до 31 серпня також було продовжено дію надзвичайного стану у зв’язку з пандемією.

У травні Міністерство охорони здоров’я повідомило, що у зв’язку із російський вторгненням низку протиепідемічних норм в Україні було пом’якшено. https://www.facebook.com/v12.0/plugins/post.php?app_id=1712387065537656&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df249d096519f99%26domain%3Dnv.ua%26is_canvas%3Dfalse%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fnv.ua%252Ff438007658607c%26relation%3Dparent.parent&container_width=852&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fmoz.ukr%2Fposts%2F377279221092967&locale=uk_UA&sdk=joey&width=520

Зокрема, було скасоване застосування рівнів епідемічної небезпеки у різних регіонах України, масковий режим з обов’язкового став рекомендованим. Також була скасована вимога мати СOVID-сертифікат для поїздок між регіонами, користування послугами ресторанів, спортзалів, закладів культури і т.п.

Також було призупинене відсторонення від роботи працівнків, які не зробили щеплення від коронавірусу.

Завершення проведення основної сесії Національного мультипредметного тестування

10 серпня завершується основна сесія Національного мультипредметного тестування — спрощеної версії Зовнішнього незалежного оцінювання, запровадженої у 2022 році через російське вторгнення в Україну. Розпочалася основна сесія НМТ ще 16 липня.

Також у серпні відбудеться додаткова сесія НМТ, зареєструватись на яку можна було з 8 по 18 липня. Тим, хто хоче взяти участь у додатковій сесії НМТ, необхідно

  • 1−10 серпня — надати остаточну інформацію про бажання пройти НМТ у певному місці;
  • до 12 серпня отримати запрошення-перепустку з місцем розташування тимчасового екзаменаційного центру для проходження НМТ, датою та часом початку тестування;
  • 16−20 серпня — взяти участь у додатковій сесії НМТ.

Ті, хто не зможе взяти участь у додатковій сесії НМТ, матимуть можливість пройти тестування під час спеціальної сесії, яка відбудеться у вересні.

Інформація про результати основної сесії НМТ за шкалою 100−200 балів буде розміщена на Інформаційних сторінках учасників тестування до 12 серпня 2022 року, додаткової сесії – до 21 серпня 2022 року, спеціальної – до 19 вересня 2022 року.

Другий саміт Кримської платформи

23 серпня 2022 року в онлайн-форматі відбудеться другий саміт Кримської платформи.

23 серпня 2021 року в Києві пройшов установчий саміт Кримської платформи — міжнародного координаційного механізму з деокупації Криму. У ньому взяли участь представники 46 держав і міжнародних організацій. За підсумками зустрічі країни-учасниці ухвалили спільну декларацію, в якій визнали Росію країною-окупантом.

День Незалежності

24 серпня українці відзначить 31-й День Незалежності. Президент Володимир Зеленський вже пообіцяв, що Україна обов’язково відсвяткує його попри війну.

Президент зазначив, що поки що не готовий оголосити формат свята цього року і не хоче «попереджувати агресивних сусідів» про те, що відбуватиметься.

Імовірне продовження воєнного стану

На даний час воєнний стан в Україні діє до 23 серпня 2022 року. Наразі до цього ж дня має тривати і загальна мобілізація.

Воєнний стан передбачає можливість, зокрема, введення комендантської години та пропускного режиму, заборони проведення масових заходів, перевірки речей та документів, конфіскації майна для потреб оборони з компенсацією власникам, порушення права на таємницю листування та телефонних розмов тощо.

Імовірно до 23 серпня Рада продовжить дію воєнного стану — адже бойові дії тривають і найоптимістичніший строк завершення війни, який озвучували президент Володимир Зеленський та міністр оборони Олексій Резніков — кінець року.

Джерело:nv.ua