Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Перебираючи в пам’яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру до смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книги “Правосуддя чи рецидив терору” і “Лихо з розуму” – про те, як хтось ламався, а хтось вистояв.
В’ячеслав Чорновіл

Про перший з’їзд Організації Народної Оборони “Карпатська січ”

280 переглядів

Повідомлення в газеті “Наступ” про перший з’їзд Організації Народної Оборони “Карпатська січ” (ОНОКС) в Хусті.

СІЧОВІ ВІСТІ

Урядова сторінка Організації Народної Оборони “Карпатська Січ”.

Перший з’їзд Організації Народної Оборони “Карпатська Січ” в Хусті

ВЕЛИКИЙ ДЕНЬ

Дня 4 грудня ц.р. наша нова столиця в піднесеному, святочному настрої. На мурах поважно повівають жовто-блакитні прапори. Плакати заповідають Перший З’їзд ОНО “Карпатська Січ”.

Побіч видніють написи кличів: “Карпатська Січ” нову правду несе, нація “понад все”. І кожний Українець свято вірить, що за тими кличами стоять лави зорганізованих січовиків і, що вони їх здійснять на наказ історичної хвилі, на наказ своєї Команди. За кілька годин ми побачили, хто стоїть за тими твердими, як криця, кличами – коли вулицями міста машерували струнко, гордо під проводом свої команд січовики з цілої Карпатської України на те, щоб завтра стати вояками і творцями нового порядку в своїй державі. Щоби з дня на день підносити загал з невільничого упадку на вершину свідомої, радісної праці та будувати власними руками краще завтра в своїй Державі. З’їхалися тут сотні передових січовиків, за якими стоять тут десятки тисяч готових станути до творення збройної сили народу в “Карпатській Січ”. Гордий марш, ентуазіястичні оклики переконували кожного, що січовики вже довго ждали на остаточний наказ, який того дня вони почули. А з ними і ціла Карпатська Україна. Сотні станули на наказ.

Серед захоплених окликів в честь влади і Січи марш січовиків перемінювався в похід. Перед вела оркестра з Перечина. В загальному захоплені напливав нарід до салі Слов’янського Дому. Чепурно розмальовані плакати з кличами “Наступ в кожну хату” і “Ставайте в ряди Карпатської Січи” – промовляли про те, що організаційний апарат є в повному розгоні і на відтинку пропагандивно-пресовім. І “Карпатська Січ” – як найкраще стремління народу, як найкраща його сила наступає, щоб відвоювати нарід з полону чужого, щоб зробити його сильним двигуном нового життя в своїй Державі.

А на тому І. З’їзді “Карп. Січи” – мають передовики дістати плян праці у формі наказу. І тому в залі святочний настрій і тому кожне слово команди всі будуть жадібно ловити, щоб понести його своїм друзям боротьби і праці – ген по цілій країні. З’їзд розпочався

Заля “Слов’янського Дому” – виповнена вщерть. З запертим віддихом, з прихованою радістю серед святочного настрою очікують січовики відкриття З’їзду та першого слова Команди Карпатської Січи. З’їзд відкрив комендант Карп. Січи – п. Климпуш. Великі чини наших героїв становили наші січові задуми і нашу Державу, такі були перші слова Команданта. А друге це те, що ми мусимо сповнити поборницькі завдання цілого українського народу. Потім слідувала мовчанка для вшанування поляглих героїв. З черги виголосив ідеологічно-політичний реферат Др. Степан Росоха. Творім збройні сили народу

Оце була головна думка реферату др. Стапана Росохи. Нарід -мусить бути табором у поготівлі. Він мусить стати воєнним табором. Кожний громадянин – Українець без огляду на стан мусить служити в дисципліні народові і державі.

Замало є вложити людині кріс в руки. Треба людину виховати в дисципліні, щоб вона була свідома в крові і кости за що вона бореться.

Тому Карп. Січ є оборонно-суспільною організацією. Вона вчить народ здобувати позиції на всіх ділянках і вносити такий порядок сил і праці, щоб кожний мав змогу користати із своїх здібностей.

Тому – “Карп. Січ” – є рухом націоналістичним і бореться зо всіма спекулянтами і калькулянтами, як би вони себе гарно не називали, включно з московськими комуністами. Наш рух дає змогу виявити всім здоровим силам народу. Боремося за новий порядок, нових людей. Коли нарід не хоче впасти жертвою других народів – мусить іти цим шляхом. Найменше спізнення коштує міліонів, які вмирають в нужді, біді, а найкращі з них на полю бою. “Карп. Січ” є виявом сили і організованости народу в будуванні держави. Як підстава, “Карп. Січ” є душею держави.

Вона стоїть і стоятиме на сторожі думок, сумлінь народу, послуговуючись безоглядним порядком найкращих синів народу. Разом з тим, тримає в поготівлі цілий нарід перед ворожими нападами ззовні.

Реферат вислухали з молитовним захопленням задивлені на вільний знак Тризуба – січовики. З черги слідував організаційний реферат, який виголосив п. Шпилька. В цьому рефераті намітив ясно орг. плян праці, який друкуємо в “Січових Вістях”.

Присяга

В кінці на сцену виходить І. Рогач, якого січовики вітають бурею нестримних оплесків. Він відчуває деклярацію З’їзду та відбирає присягу. Серед загального піднесення З’їзд скінчився виспівуванням національного гімну – “Ще не вмерла Україна”.

Джерело: 1939.in.ua