Закарпатська крайова організація
Народного Руху України
Слабкість нашої демократії в тому, що ми не були готові, небагато було таких лідерів, які дивилися далеко вперед.
В’ячеслав Чорновіл

Дмитро Кулеба назвав безпідставною спекуляцією твердження про нібито “залякування” угорців на Закарпатті

82 переглядів

1 грудня до Міністерства закордонних справ України викликали посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто, якого прийняв міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. 

Глава українського зовнішньополітичного відомства закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які не відображають дійсності і створюють деструктивну емоційну напругу в українсько-угорських відносинах. 

Міністр назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України – депутати об’єднаних територіальних громад на своєму інавгураційному засіданні співають національний гімн будь-якої іншої іноземної держави, зокрема Угорщини.

Дмитро Кулеба поінформував угорського дипломата, що слідчі дії правоохоронних органів в Закарпатській області відбуваються в межах повноважень СБУ щодо окремих громадян України, і жодним чином не спрямовані проти угорської національної меншини.  

«Будь-які твердження про те, що в Україні нібито має місце “залякування” угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності», – заявив міністр, підкресливши, що всі громадяни України рівні перед законом незалежно від національності та етнічного походження.  Міністр також додав, що угорські українці є невід’ємною частиною українського суспільства.

Джерело: mfa.gov.ua